Εστάλη το ελληνικό αίτημα για παράταση
Σήμερα το πρωί εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η πρότασή της με την οποία ζητά επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί στο Euroworking Group που θα αποφασίσει αν θα συνέλθει το Eurogroup την Παρασκευή. Επομένως, το προσεχές 48ωρο θα κρίνει το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αφορά εξάμηνη παράταση. Η Ελλάδα αιτήθηκε την επέκταση του master financial assistance facility agreement από την Ευρωζώνη κατά έξι μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Την αποστολή του αιτήματος επιβεβαίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσω twitter.
Received Greek request for six months extension.
Η εξέτασή του αναμένεται να γίνει το απόγευμα από το Euro Working Group.
Προ ολίγου αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτου Eurogroup αύριο Παρασκευή στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχωρώντας από τη Βουλή που διεξήχθη η ψηφοφορία για ΠτΔ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση του αδιεξόδου και ότι θα προχωρήσει η σύγκληση Eurogroup.
"Οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euro Working Group θα υπάρξει κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στο Eurogroup", είπε ο υπουργός.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του επόμενου γύρου στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και το βασικό αγκάθι είναι πλέον οι όροι που θα συνοδεύουν την παράταση της δανειακής σύμβασης που θέλει η Αθήνα.
Τι λέει η κυβέρνηση για την επέκταση της δανεικής συμφωνίας
Η κυβέρνηση επιμένει ότι σέβεται τη λαϊκή εντολή
Τις θέσεις της Αθήνας αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης αναλύει η ελληνική κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι:
1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.
2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.
3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.