WSJ: Αμερικανικές πιέσεις στους Ευρωπαίους για λύση στο ελληνικό ζήτημα
"Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές την ανάγκη για μια εποικοδομητική και ρεαλιστική πορεία προς τα εμπρός", δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου μετά από συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μίλησε με τους ομολόγους του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα βασικά κόμματα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι συνομιλίες διάσωσης έχουν αντίκτυπο πέρα από τον Ατλαντικό.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Αθήνας να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο είπαν ότι η Ελλάδα ζήτησε δάνειο γέφυρα χωρίς να προσφέρει αρκετές δεσμεύσεις για τη μείωση των δαπανών, την αύξηση των φόρων και την αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Αμερική ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να κυλήσει την ευρωζώνη σε ύφεση, να πλήξει τη νομισματική ένωση, και να επηρεάσει την ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και να επηρεάσει την ενίσχυση της ανάκαμψης των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν η Ελλάδα βγει από την Eυρωζώνη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε, "είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ένας εποικοδομητικός τρόπος για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
"Εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν ... θα σημάνει την αύξηση της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία", σχολίασε όπως γράφει το δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στους συνομιλητές του: «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα για «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την ευρωζώνη».
Στην αρχή του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι όπως το 2010 και ξανά το 2012, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ανησυχούν ότι «τα δεινά της Ελλάδας θα μπορούσαν να σπάσουν την ευρωζώνη», με αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην «ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».
Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «κορυφαία οικονομικά στελέχη του προέδρου Ομπάμα αύξησαν τις τελευταίες ημέρες την πίεση προς την Ελλάδα και τους πιστωτές της στην ευρωζώνη».
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «κάποια συμβιβαστική λύση» για όλες τις πλευρές, προσθέτοντας επίσης ότι απαιτούν «να χαμηλώσουν οι τόνοι στη ρητορική».
Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι οι επαφές αυτές «είναι ένας άλλος γύρος διπλωματίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν λίγη δύναμη, εκτός από τον να προτρέπουν τους συμμάχους τους να έρθουν μαζί και να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ για να πιέζει αξιωματούχους της ευρωζώνης».