Spiegel για Eurogroup: Εμπιστοσύνη από τις Βρυξέλλες
«Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς», τονίζει ο συντάκτης.
«Αν αυτή η αντιπαράθεση για το χρέος μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας ήταν μια παρτίδα πόκερ, τότε στο τέλος καμμία πλευρά δεν θα μπορούσε να πει ότι κέρδισε το τζάκποτ», σχολιάζει ο αρθρογράφος και αναφερόμενος στις δηλώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανφγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη μετά το τέλος του Eurogroup, κάνει λόγο για «συγκρατημένες αντιδράσεις» οι οποίες μάλλον δεν αποτελούν έκπληξη.
«Η προσωρινή συμφωνία για τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αποτρέπει μεν μια ενδεχόμενη ελληνική κρατική χρεοκοπία, αλλά αφήνει ταυτόχρονα πολλές λεπτομέρειες ανοιχτές και αναβάλλει αρκετές αποφάσεις. Λειτουργεί περισσότερο ως συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρά ως σύναψη ειρήνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην ανακαλέσει μεταρρυθμίσεις χωρίς να προηγηθεί συμφωνία και να μην λάβει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει επιτυχώς, μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πρόγραμμα βοήθειας - συμπεριλαμβανομένων των όρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
«Αυτή είναι μια τεράστια παραχώρηση εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα ακριβώς ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας - και έδωσε στους ψηφοφόρους της ελπίδες για ένα κούρεμα χρέους, για το οποίο πλέον δεν γίνεται συζήτηση», επισημαίνει ο συντάκτης.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται η διαδικασία των χθεσινών διαπραγματεύσεων και το πώς το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία και σημειώνεται ότι αφού, κατόπιν διαβουλεύσεων, είχε προκύψει ένα κείμενο απόφασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμλπουμ το έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του είπε «Ή αυτό ή τελειώσαμε». Σύμφωνα δε με το Spiegel, η ελληνική πλευρά είχε γενικά υπερεκτιμήσει την προθυμία της ευρωομάδας για παραχωρήσεις.
Το περιοδικό επικαλείται μάλιστα δήλωση Γερμανού διπλωμάτη ότι, «το Eurogroup στάθηκε και πάλι ενωμένο απέναντι στην Αθήνα, η σκληρή γραμμή μας απέδωσε» και προσθέτει ότι η Γαλλία επεδίωκε μεγαλύτερη κατανόηση για την Αθήνα, αλλά όχι τόσο αποφασιστικά όσο αναμενόταν.
Σημαντικός ωστόσο ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι προειδοποιούσε επίμονα για τον κίνδυνο κρίσης στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, η ΕΚΤ επέμενε για επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο οποίος θα μπορούσε να σημαίνει, όπως γράφει, όριο στις ημερήσιες αναλήψεις και στα εμβάσματα προς το εξωτερικό.
«Είναι λοιπόν όλα εντάξει στην διαμάχη για το χρέος; Όχι, κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία - οι οποίες υπομένουν οι ίδιες σκληρές μεταρρυθμίσεις - θα πρέπει ασφαλώς να είναι δυσαρεστημένες με την κατά την άποψή τους επιεική μεταχείριση της Αθήνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ