Βέλγος αξιωματούχος της ΕΚΤ: Μόνο θεωρητική η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη
Θεωρητικά και μόνο, με την προϋπόθεση μάλιστα να το θελήσει η ίδια, θα μπορούσε να βγει μια χώρα από την Ευρωζώνη, όπως υποστήριξε ο εκ των διαμορφωτών πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Λικ Κοέν.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ποια χώρα θα ήθελε κάτι τέτοιο», προσθέτει ωστόσο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, στην ολλανδική καθημερινή εφημερίδα De Telegraaf, σημειώνοντας παράλληλα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρώ μεταξύ των πολιτών κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης έχει ενσκήψει διότι ο τρόπος που προσεγγίστηκε αρχικά ήταν ερασιτεχνικός.
«Τώρα πήραμε το μάθημά μας», συνεχίζει ο Κοέν, ο οποίος είναι επίσης, ως εκ του αξιώματός του, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Αν μια χώρα αποφάσιζε να φύγει, γιατί να μην επιτραπεί να γίνει αυτό; Δεν μπορώ να φανταστώ ποια χώρα θα ήταν, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε πάντοτε να συμβεί», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων και αξιόγραφων της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, επισήμανε: «Είδαμε τις πληθωριστικές προσδοκίες να μειώνονται ραγδαία. Έπρεπε να δώσουμε οξυγόνο στο σύστημα».
«Τώρα περιμένουμε να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το αποτέλεσμα», συνέχισε ο Κεν, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην διογκώσουμε τυχόν φούσκες».
Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα να δημιουργηθούν ευρωομόλογα (κοινοί τίτλοι που θα εκδίδονται από όλα τα κράτη της ευρωζώνης) ο Κοέν υποστήριξε πως «αυτό είναι αναπόφευκτο».
«H έκδοση ωστόσο κοινών ομολόγων ή η κοινή φορολογία θα απαιτούσε καταρχήν την προώθηση μιας πολιτικής ένωσης», τόνισε ακολούθως ο Βέλγος αξιωματούχος καταλήγοντας: «Χρειάζεται να το σκεφτούμε κι άλλο αυτό».