Φέσι 400 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία...

Στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με υπολογισμούς η επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ απο τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των Τραπεζοϋπαλλήλων και του εργαζόμενων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΤΕ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΙΣ 13.000

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς της γενικής γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνο τους τελευταίους 14 μήνες, οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα 10.000 πρόωρων αποχωρήσεων υπαλλήλων τους μεταθέτοντας στα Ταμεία ένα δυσβάστακτο κόστος που αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Αντιστοίχως, ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πρόγραμμα 3.000 αποχωρήσεων με το κόστος που επωμίζεται το ΤΑΠ - ΟΤΕ το οποίο είναι ενσωματωμένο στο ΙΚΑ να αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

"Οι τράπεζες και ο ΟΤΕ γλιτώσανε τους αντίστοιχους μισθούς, τα Ταμεία όμως επιβαρύνθηκαν, υπάρχει νομοθεσία που υποχρεώνει τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά με τα οποία ζημιώθηκαν τα ταμεία. Δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ τουλάχιστον από τις τράπεζες", τονίζει στο Newsbomb ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, και αναφερόμενος στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους όσον αφορά το Ασφαλιστικό και ειδικότερα στην αναφορά για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σημειώνει: "Υπάρχει αναφορά σε δύο σημεία για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το πρώτο σημείο αναφέρεται στον περιορισμό όσον αφορά τα παράθυρα ή τα κίνητρα που οδηγούν σε πρόωρο υπερβολικό αριθμό συνταξιοδοτήσεων και αναφέρεται μάλιστα ειδικότερα στον τραπεζικό και στον δημόσιο τομέα. Εάν κάνουμε μια αναδρομή στους τελευταίους δέκα -δώδεκα μήνες θα διαπιστώσουμε ότι υπήρξε μια αθρόα έξοδος, εθελουσίως, από τις τράπεζες και τον ΟΤΕ δηλαδή από τον τραπεζικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφυγαν περίπου 13 με 15 χιλιάδες άτομα".

Ο Γιώργος Ρωμανιάς προσθέτει ότι "αν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, δηλαδή να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί η δυνατότητα των κινήτρων να διώχνουν αθρόα υπαλλήλους πρίν την συνταξιοδότησή τους, αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά είναι και ευεργετικό για τα Ασφαλιστικά Ταμεία", ενώ υπογραμμίζει ότι θα διεκδικηθούν στο ακέραιο τα οφειλόμενα από τις Τράπεζες: "Αυτά τα οποία οφείλουν είναι νομοθετημένα και οι τράπεζες οφείλουν να τα πληρώσουν άσχετα αν μέχρι τώρα δεν έχουν πληρώσει τίποτα. Αυτά είναι υποχρεώσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται καν να γίνει νομοθεσία, η νομοθεσία υφίσταται εδώ και μερικά χρόνια''.

Αξιοποίηση περιουσίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων έχουν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τις οποίες "το ασφαλιστικό όπως είναι δεν μπορεί να περπατήσει μακροπρόθεσμα, χωρίς βασικές τομές και με στόχο την προστασία των ασθενέστερων και χωρίς να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος μας είναι η δημόσια περιουσία να ανακτηθεί. Εχουμε πολλά περιουσιακά στοιχεία που είναι σε κατάρρευση. Στόχος μας είναι αυτή η δημόσια περιουσία να μην πωληθεί και να χρησιμοποιηθεί αναπτυξιακά".

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί ενδελεχώς η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η τεράστια «προίκα» των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει ανεκμετάλλευτη, τη στιγμή που μειώνονται μέχρι πρίν λίγους μήνες συνεχώς οι παροχές.

Να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων των 68 φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει υπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η εμπορική αξία είναι πολλαπλάσια, ίσως και πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ αναξιοποίητο παραμένει το 20% των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων με αντικειμενική αξία 276,3 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις