Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης
«Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, ακόμα και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, διότι οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος τις προσεχείς εβδομάδες και στη συνέχεια να δει τι θα υπαγορεύσουν οι αγορές».
Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες από τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά και ίσως να μην έχει το ίδιο εύρος επιλογών.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές με τη βοήθεια μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμή ή μιας ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής», ανέφερε, ωστόσο «τώρα αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αστάθειας».
Ο Λετονός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμα πως η μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα συνδέεται με την επίδοσή που θα έχει από την τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.
«Εάν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προχωρούν με επιτυχία και η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πιστεύω πως θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε το επόμενο πιθανό πακέτο. Επίσης πιστεύω ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα (2/3), ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, υποστήριξε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.
Ωστόσο λίγο αργότερα, τόσο η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διέψευσαν τους ισχυρισμούς του.