Διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το Eurogroup
Έντονο παρασκήνιο διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας (09/03/2015) ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα επιτρέψει μια θετική απόφαση μέσα στο μήνα για την εκταμίευση των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση διεξάγεται επί του τεχνικού και σε διάφορα επίπεδα, από τους τεχνοκράτες μέχρι τους υπουργούς.
Η Άννικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι «οιαδήποτε συζήτηση για λεπτομέρειες ή ποσά [που σχετίζονται] με μια νέα συμφωνία [με την Ελλάδα] είναι πρόωρη». Δήλωσε ακόμα πως η προσοχή της Επιτροπής βρίσκεται στη συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η Αθήνα, στην υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αποστολής τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, η κ. Μπράιντχαρτ σημείωσε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να στείλει «περισσότερους ειδικούς» στην Ελλάδα αν της ζητηθεί, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Προσέθεσε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τις ελληνικές Αρχές, μέσω διάφορων καναλιών επικοινωνίας.
Με νέες δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας, λέγοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».
Ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος».
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Οι μεταρρυθμίσεις θα κινηθούν στους εξής έξι άξονες:
1.-2. Ανθρωπιστική Κρίση και Διοικητική Μεταρρύθμιση
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Κλασική εφαρμογή είναι η χρήση της έξυπνης «Κάρτας του Πολίτη».
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Σκοπός είναι ο απεγκλωβισμός και η επανένταξη εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης, η οποία θεωρείται σήμερα εξαιρετικά αναποτελεσματική.
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου, που θα ελέγχει την πορεία της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
Σημειώνεται ότι αυτά θα αποτελέσουν το πρόπλασμα των συζητήσεων στο προσεχές Eurogroup, άρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το αν θα έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς, την εισήγηση των θεσμών στο Euro working group και τη θετική εισήγηση του Euro working group στo Eurogroup.