Η ώρα... του Ντράγκι - Η ρευστότητα στα χέρια του
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Λίγο μετά τις εκλογές η απόφαση της ΕΚΤ να απογορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυο (collateral) για την ρευστότητας από την ΕΚΤ δημιούργησε ασφυξία, φυγή καταθέσεων και αυξημένη χρήση του ELA, του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας με υψηλότερο κόστος. Η απόφαση αυτή εξάλλου λειτούργησε πιεστικά στην ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε μια συμφωνία παράτασης του προγράμματος στο Eurogroup, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Τι περιμένει η Ελλάδα
Η Αθήνα περιμένει κάποια νέα για τα φλέγοντα θέματα, όπως πότε θα αρθεί η «απαγόρευση» αποδοχής ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ (waiver), τι θα γίνει με το όριο χρηματοδότησης του ELA και αν θα αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων ώστε να αναπνεύσουν τα ελληνικά κρατικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το βράδυ θα μάθουμε αν η χθεσινή διαρροή για το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Γ. Στουρνάρα, «Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα «εργαλεία», της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» μπορεί να ερμηνευθεί ως ευχή ή ως...καλός οιωνός.
Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την ΕΚΤ δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν συναινεί στην αύξηση το ορίο αγοράς εντόκων από τράπεζες.
Στο θέμα όμως του waiver θα μπορούσε να υπάρχει εξέλιξη, άρση της απαγόρευσης που θα έδινε και πάλι τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να προμηθεύεται φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, δηλαδή να τους επιτρέπε να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυο (collateral) για την ρευστότητας από την ΕΚΤ, αν ο κεντρικός Τραπεζίτης κρίνει ότι η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Το κακό είναι ότι το Eurogroup που θα κρίνει αν η πορεία των μεταρρυθμίσεων υλοποιείται κανονικά δεν έχει γίνει, θα γίνει τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε η ΕΚΤ να πει ότι ακόμη δεν έχει δει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και έτσι να μην κάνει την κίνηση που περιμένουμε.
Οσον αφορά το όριο του ELA όπως έχει ήδη φανεί η ΕΚΤ δεν δυσκολεύεται να αποφασίσει να το αυξήσει και έτσι το πλέον πιθανό είναι να το αυξήσει και πάλι δίνοντας (ακριβή) ανάσα στις τράπεζες.
Τι περιμένουν οι αγορές
Ωστόσο το ΔΣ της ΕΚΤ θα ασχοληθεί και με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων – Quantitative easing (QE) - κάτι που αναμένουν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές.Το ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει ομόλογα αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ή θα περιμένει μέχρι τα μέσα ή το τέλος του μήνα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Δευτέρα 9η Μαρτίου είναι η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Αν λοιπόν σήμερα ανακοινωθεί μια ημερομηνία μεταγενέστερη θα είναι κακό νέο, ενώ αν γίνει από αύριο θα είναι καλό αφού θα δείχνει μεγαλύτερη αποφαιστικότητα.
Το πρόγραμμα QE, ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης, αποσκοπεί να τονώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας και να προκαλέσει πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, αφού σε πολλές χώρες η οικονομική ανάπτυξη είναι αναιμική, η ανεργία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι φόβοι του αποπληθωρισμού παραμένουν αμείωτοι.
Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του έτους στις 22 Ιανουαρίου, όπου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αγοράς 1,14 τρισ. ευρώ, με βασικό στοιχείο την αγορά κρατικών ομολόγων κατά βάση, οι αγορές πανηγύρισαν για την κίνηση οδηγώντας το ευρώ αλλά και τις αποδόσεις των ομολόγων σε πολυετή χαμηλά. Τα ελληνικά ομόλογα μένουν εκτός του προγράμματος μέχρι τον Ιούλιο όταν η Αθήνα θα αποπληρώσει μέρος των ομολόγων που λήγουν και θα αποκτήσει τότε δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Επίσης ιδιαίτερη σημασία για τις αγορές θα έχουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Αν οι εκτιμήσεις είναι θετικότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών...είναι καλό νέο, αν είναι αρνητικότερες...είναι κακό. Το consensus των οικονομολόγων πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2015 πάνω από το 1% αλλά και οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες από το 0,7%, το Δεκέμβριο του 2014. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα δώσει για πρώτη φορά πρόβλεψη για το 2017.