Eurogroup: Ο Λένιν δείχνει το δρόμο στον Τσίπρα
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Χωρίς αξιολόγηση, λοιπόν, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να πτωχεύσει. Τόσο απλά. Μάλιστα, εκτός του Γιούνκερ που αρνήθηκε (κατά παράβαση της ευρωπαϊκής παράδοσης) να συναντηθεί με έναν πρωθυπουργό κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι εάν η χώρα μας δεν εναρμονιστεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της, ή μάλλον στην ατυχία της, περίπου ένα χρόνο μετά τις θριαμβολογίες περί success stories με τις οποίες μας παραμύθιαζε ο Α. Σαμαράς.
Η κυβέρνηση δεν έχει άλλες επιλογές. Η αγορά δεν μπορεί να αντέξει ούτε λίγες εβδομάδες ακόμα την πλήρη άπνοια που επικρατεί. «Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που κινείται στην αγορά» μας λέει καθ' υπερβολή, αλλά όχι εκτός πραγματικότητας, επιφανής παράγων της. Και πολιτικά αν το δει το Μέγαρο Μαξίμου, η νέα ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο κατόρθωσε να ανορθώσει το αίσθημα αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, το οποίο είχε ρίξει στα τάρταρα ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο κατόρθωσε να καταγράψει μια διαπραγματευτική στρατηγική, όχι μόνο μπόρεσε να εξηγήσει τις θέσεις της σε όλη την Ευρώπη, αλλά επιπλέον κατόρθωσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών άλλων χωρών που πλήττονται από τη μονόπλευρη λιτότητα την οποία έχει επιβάλλει η κυρία Μέρκελ. Πολιτών, που γέμιζαν τις πλατείες όλης της Ευρώπης, κάθε φορά που ένα ευρωπαϊκό όργανο (Eurogroup ή Σύνοδος Κορυφής) συζητούσε για την Ελλάδα.
Τώρα, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος: Αυτό το ρεύμα που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα, κι άγγιξε λαούς μέσα κι έξω από την ήπειρό μας, υπάρχει ο κίνδυνος να το πληρώσει η ελληνική οικονομία. Η τεράστια αυτή επιτυχία της κυβέρνησης, δημιούργησε όπως είναι φυσικό και αντιδράσεις, σε κύκλους πανίσχυρους, μια απόφαση των οποίων μπορεί να καταδικάσει μια χώρα στη χρεοκοπία κι ένα λαό στην εξαθλίωση.
Αυτό, δεν πρέπει να το επιτρέψει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Δεν έχει, άλλωστε, αυτή την εντολή από τους πολίτες. Ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ψήφισε ελπίδα, όχι εξαθλίωση. Συνεπώς, είναι αδήριτη ανάγκη στο Eurogroup της Δευτέρας η ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ήδη να έχει βάλει μπροστά, και οι οποίες να ικανοποιήσουν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Για να μιλήσω στη γλώσσα πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων, ας το κάνουν όπως ο Λένιν: Δυο βήματα μπρος, ένα πίσω.
Η κυβέρνηση Τσίπρα κατόρθωσε σε λίγες εβδομάδες, κάτι που η Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη για χρόνια: Να μην αισθάνεται παρίας, να μην αισθάνεται χώρα δεύτερης κατηγορίας, να μην αισθάνεται ζήτουλας, με απλωμένο το χέρι, να εκλιπαρεί έναντι οιουδήποτε ανταλλάγματος για «τη δόση της». Τη γέμισε την καρδάρα, σε χρόνο ρεκόρ.
Τώρα, είναι η ώρα να αποφύγει να την κλωτσήσει.-