Κόλπο γκρόσο στα ασφαλιστικά ταμεία για να βοηθήσουν τη ρευστότητα
Η τεράστια υστέρηση εσόδων, που οξύνει ακόμα το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο κρατά καθηλωμένη την αγορά και δυσκολεύει πολύ την κυβέρνηση στην αποπληρωμή των άμεσων δανεαικών της υποχρεώσεων, κάνει τους κυβερνητικούς να αναζητούν χρήματα από παντού.
Πρώτα- πρώτα στη λίστα είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η πόρτα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και του Ταμείου των ελεύθερων Επαγγελματιών ήδη κτύπησε, και η προσφορά τέθηκε: Κρατικοί τίτλοι με συμφωνία επαναγοράς και ευνοικό επιτόκιο για τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.
Ας δούμε όμως πώς επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του ΟΔΔΗΧ να δελεάσει τις διοικήσεις των ταμείων, ώστε να της εμπιστευθού μέρος των αποθεματικών της: Λύση είναι τα repos, δηλαδή η αγορά κρατικών τίτλων με συμφωνία επαναγοράς. Ο ΟΔΔΗΧ γνωρίζει πως τα αποθεματικά που είναι κλεισμένα στις τράπεζες, έχουν επιτόκιο που δύσκολα ξεπερνάει το 0,5%. Γι αυτό ξεκίνησε την "πολιορκία" προσφέροντας επιτόκιο 2,24% για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Εκείνα, όμως, δεν έδειξαν να συγκινούνται κι έτσι ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το επιτόκιο στο 2,4%. Η πρόταση του Οργανισμού είναι τα κρατικά ρέπος να συνάπτονται κάθε 15 – 20 μέρες, και να αποδίδεται στους ασφαλιστικούς φορείς το αντίστοιχο επιτόκιο (δηλ. περίπου το 1/24 του 2,4%).
Το ΙΚΑ ανταποκρίθηκε, λοιπόν, στο δέλεαρ των repos, αλλά όχι μόνο για τις ανάγκες της γενικής κυβέρνησης. Προχώρησε σε συμφωνίες επαναγοράς τίτλων και εσωτερικό δανεισμό με τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ. Άλλωστε έχει μπροστά του την καταβολή συντάξεων το Απριλίου και εκεί επικεντρώνει τις κινήσεις του, με προθεσμιακές καταθέσεις και repos με τους παραπάνω φορείς.
Ο ΟΑΕΔ επίσης δεν είναι πρόθυμος. Δηλαδή, αυτή η απροθυμία αφορά στην προηγούμενη διοίκησή του, η οποία αντικαθίσταται από καινούργια, στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Τη θέση του Θ. Αμπατζόγλου παίρνει η Μ. Καραμεσίνη. Άρα, μένει να δούμε την τελική στάση του Οργανισμού στις "σειρήνες" του ΟΔΔΗΧ. Η διοίκηση Αμπατζόγλου θα μπορούσε να προχωρήσει σε κατάθεση ενός ποσού της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αγοραστούν κρατικοί τίτλοι με repos. Η νέα διοίκηση, ίσως είναι πιο πρόθυμη να συνδράμει τα κρατικά ταμεία.
Το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΕΤΑΑ) έχει περί τα 200 εκατ. ευρώ αποθεματικό, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση πλήρωσε χθες, Παρασκευή, τα 310 εκατ. ευρώ που όφειλε στο ΔΝΤ και πλέον το χρέος της για το Μάρτιο δεν ξεπερνά το 1,2 δισεκ. ευρώ. Από τον εσωτερικό δανεισμό των ασφαλιστικών ταμείων θα βρει περί τα 700-900 εκατ. ευρώ, αλλά όχι εγκαίρως για να αποπληρώσει τις δόσεις του Μαρτίου στην ώρα τους. Κι έπεται ο Απρίλιος κι οι υπόλοιποι μήνες, με τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας να εκτοξεύονται στα ύψη.
Έτσι, το κράτος φαίνεται ότι καλύπτει τις απολύτως βραχυπρόθεσμες ανάγες του, γι αυτό και δεν προχώρησε η συζήτηση για αξιοποίηση του ταμείου αποθεματικών των δήμων, που είχε ακουστεί πριν λίγες ημέρες.