Οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια»
Δυνητικός μέτοχος του φορέα αυτού θα μπορούσε μάλιστα να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ανέφερε η κ.Ραυτοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου τόνισε μεταξύ άλλων, πως «ο φορέας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, ωστόσο βασική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η επιδίωξη επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ΤΧΣ, κάτι που αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η κ. Ραυτοπούλου επεσήμανε επίσης ότι ο φορέας αυτός θα μπορούσε να προχωρά σε μόχλευση των κεφαλαίων του, ώστε να παράγει κεφάλαιο και μεσοπρόθεσμα να αγοράζει μεγαλύτερο όγκο δανείων.
«Στο φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια», σημείωσε ακολούθως, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη».
Τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε επίσης, θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην γιγαντώνονταν, καθώς σήμερα αποτελούν το 34,2% του συνόλου των δανείων, 40% αν συνυπολογιστούν και τα ρυθμισμένα και οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Αφού έδωσε, δε, έμφαση στην προστασία των αδύναμων εισοδηματικά τάξεων που έχουν πληγεί από την κρίση, έκανε λόγο για λύση που θα λαμβάνει υπόψη της κοινωνικά κριτήρια, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Η κα. Ραυτοπούλου κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι οι τελικές λύσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και στο πλαίσιο της συνολικότερης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.