Θα πληρώσουμε και το «αμαρτωλό» swap της Goldman Sachs
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ «ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ» ΠΑΡΑΓΩΓΟ
Το… αμαρτωλό swap για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει αξίζει να σημειώσουμε ότι έμεινε «ακούρευτο» στο PSI του 2012, ενώ όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg κανείς δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα πρέπει να δώσει η χώρα μας για να το αποπληρώσει.
Το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό παράγωγο έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ειδησεογραφία αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί υπό ποιες συνθήκες και με τι ανταλλάγματα εκδόθηκε για να «σκεπάσει» το χρέος και το έλλειμμα της χώρας προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση το 2001.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα του προγράμματος στήριξης ούτε στις αγορές» σχολιάζει σήμερα (17/03/2015) το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Καίει τα διαθέσιμα ρευστά της προσπαθώντας να πείσει τους πιστωτές της να απελευθερώσουν χρήματα από το πρόγραμμα».
Κατά το πρακτορείο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει 1 δισ. εντόκων γραμματίων στις 18 Μαρτίου τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να μετακυλήσει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων γραμματίων που οφείλονται στις 20 Μαρτίου. Την ίδια μέρα, έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει περίπου 350 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά και τους τόκους τεσσάρων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ περίπου 110 εκατ. ευρώ.
Το Bloomberg αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως θα είναι συνεπής στις πληρωμές της, ωστόσο μόλις μία εβδομάδα μετά τις αυξημένες δανειακές καταβολές της 20ής Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Το πρακτορείο αναφέρεται και στην υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα δόση για το πολύκροτο «swap Τitlos» που είχε αγοράσει από την Goldman Sachs. «Το παράγωγο της Goldman, που τώρα έχει η Εθνική Τράπεζα, καμουφλάρισε το αυξανόμενο χρέος της χώρας το 2001, βοηθώντας την να ανταποκριθεί στους κανόνες ένταξης στην ευρωζώνη.«Εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -0,86% και της Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν και να αποκαλύψουν το ύψος του ποσού που λήγει για το swap, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα τηλεφωνήματα και στα μηνύματά μας για κάποιο σχόλιο» σημειώνει το Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρει, πάντως, πως η πληρωμή των παραπάνω τόκων εντείνει το βάρος στα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση χάνει τους στόχους του προϋπολογισμού και η ΕΚΤ αρνείται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν το Δημόσιο με συμπληρωματικό βραχυπρόθεσμο χρέος. Όπως τονίζεται, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2014 ήταν μόλις 0,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,5%.