«Δώστε χρόνο στην Ελλάδα», λέει «Σοφός» Γερμανός Οικονομολόγος

Μήνυμα στο Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, να δώσουν χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση στέλνει με δηλώσεις του ο Γερμανός Οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, προτείνει την εφάπαξ φορολόγηση της περιουσίας των πλουσίων και τάσσεται υπέρ των μέτρων ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Δώστε χρόνο στην Ελλάδα», λέει «Σοφός» Γερμανός Οικονομολόγος
3'

«Ειδικά με μια αριστερή κυβέρνηση θα μπoρούσε να είναι δυνατή η εφαρμογή μέτρων τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν εφαρμοστεί, ώστε αυτοί που έχουν χρήματα να συνεισφέρουν πραγματικά αυτό που τους αναλογεί στην χρηματοδότηση της χώρας», δηλώνει το μέλος της Επιτροπής «Σοφών» για την γερμανική Οικονομία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα δόθηκε υπερβολική δόση λιτότητας. Σε καμία χώρα δεν μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες τόσο δραστικά όσο στην Ελλάδα. Και αυτό φυσικά οδήγησε σε διάλυση της οικονομικής δραστηριότητας και σε μεγάλη δυστυχία τον κόσμο.

Η υπερβολική πολιτική λιτότητας ήταν αντιπαραγωγική, καθώς το δημόσιο χρέος, το οποίο ήθελαν να περιοριστεί, αυξήθηκε πάρα πολύ και μάλιστα παρά το κούρεμα χρέους που έγινε», δήλωσε ο Μπόφινγκερ στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην ένταση των τελευταίων εβδομάδων, ο Μπόφινγκερ καταλόγισε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά:

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ευθύνεται η ελληνική πλευρά, η οποία εμφανίστηκε πολύ, πολύ, μη-συνεργάσιμη, για να μην πω προκλητική. Πιστεύω όμως ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε τώρα να μειώσουμε αυτή την ένταση και να αναρωτηθούμε πού βρίσκονται τελικά τα κοινά σημεία τα οποία έχουν η Γερμανία, η Ευρώπη και η Ελλάδα. Και θεωρώ ότι μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σχετικά πολλά κοινά σημεία, διότι αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια ισχυρότερη φορολόγηση των ανθρώπων με υψηλό εισόδημα, θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Και ακριβώς αυτό είναι που εμείς στην Γερμανία κατηγορούμε, ότι ως τώρα οι πλούσιοι Έλληνες αναγκάστηκαν να πληρώσουν πολύ πολύ λίγα», τόνισε και αναφέρθηκε στο γερμανικό μοντέλο της ίσης κατανομής βαρών μετά τον Β'ΠΠ. «Αυτό ήταν μια εφάπαξ εισφορά, 50% επί της περιουσίας, αποπληρωτέα εντός 30 ετών και πιστεύω αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ καλά και στην Ελλάδα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Μπόφινγκερ εκτιμά ότι έχει ευθύνη και η ελληνική πλευρά.
«Υπήρξαν πράγματι από την Ελλάδα απαράδεκτες δηλώσεις και νομίζω ότι, αν θέλουμε να βρούμε κοινή λύση, πρέπει η ελληνική πλευρά να σταματήσει», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Και όταν μιλάς με μέλη της κυβέρνησης αυτό αναγνωρίζεται. Νομίζω ότι πρέπει να τους δοθεί και λίγος χρόνος. Θα βοηθούσε βεβαίως και αν τα μέλη της κυβέρνησης έδιναν λιγότερες συνεντεύξεις και έκαναν περισσότερη κυβερνητική δουλειά», τόνισε ο γερμανός οικονομολόγος και έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κοινωνικά ευάλωτους.

«Όποιος είναι άνεργος πάνω από έναν χρόνο, δεν παίρνει απολύτως τίποτα, το οποίο οδηγεί στο ότι πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και δεν έχουν ρεύμα.

Αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση την Τετάρτη είναι να αποκτήσουν πάλι έστω ρεύμα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία θα έπρεπε και από γερμανική σκοπιά να είναι αδιαφιλονίκητα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή