ΥΠΟΙΚ: Στην τελική ευθεία για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥΣ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι των δανειστών συνεχίζουν τις επαφές που έχουν με τα κυβερνητικά- υπηρεσιακά στελέχη και συγκεντρώνουν στοιχεία ενόψει της αυριανής (25/03/2015) τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group που όπως μετέδωσε το Boloomberg θα λάβει χώρα προτού ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων υποβληθεί οριστικά στους δανειστές.
Στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις να τύχουν λεπτομερούς αξιολόγησης και επεξεργασίας από παράγοντες των πιστωτών, ώστε να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις ή αμφισβητήσεις.
Την ανάγκη άλλωστε για επαρκή ισοδύναμα και ικανοποιητική κοστολόγηση μέτρων επανέλαβε και χθες η Καγκελάριος, παραπέμποντας ωστόσο στους «θεσμούς» για να αποφανθούν για την αξιολόγησή της.
Τα λεφτά που «αναζητά» η ελληνική κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, φέρεται επίσης να... χαμηλώνει το χρηματοδοτικό πήχη διεκδικώντας πρώτα χρήματα που δεν απαιτούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με πρώτο βήμα τη ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων αλλά και την επιστροφή στην Ελλάδα των 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που "κακώς τελικά αποδόθηκαν προς «φύλαξη» στο EFSF" όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ αν επιστραφεί θα ενταχθεί στα διαθέσιμα του ΤΧΣ και όχι στα κρατικά διαθέσιμα, αλλά ότι μπορεί κατά 90% βραχυχρόνια να στηρίξει ταμειακά το κράτος.
Το διακύβευμα είναι πότε θα υποβληθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων με στόχο να συζητηθεί σε επίπεδο EuroWorking Group (κατά πάσα πιθανότητα αύριο) και αμέσως μετά στο Brussels Group. Το πιο «γρήγορο» σενάριο προβλέπει πως μια τέτοια διαδικασία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε Eurogroup την Παρασκευή, κάτι που υπαινίχθη και ο Μάρτιν Σουλτς με δηλώσεις του.
Οι σκέψεις και τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις δικές της μεταρρυθμίσεις, αλλά θα είναι δύσκολο να αποφύγει κάποιες παρεμβάσεις όπως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ασφαλιστικό λόγω του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού τους αντικτύπου μετέφεραν και χθες, Δευτέρα (23/03/2015) Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καταγράφοντας επίσης στα πιθανά μέτρα παρεμβάσεις στη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, για τις ομαδικές απολύσεις και για την απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας.
Οι δανειστές επιμένουν στο ζήτημα του Ασφαλιστικού και δημιουργούν συνεχώς ζητήματα ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επεξεργάζεται άλλες προτάσεις με μικρότερες κοινωνικές συνέπειες αν και τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώνεται και δεν διαψεύδεται επισήμως.
Αυτά τα σενάρια μέτρων αφορούν την τόνωση των φορολογικών εσόδων και την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού και κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:
-Αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, όπως είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των τσιγάρων, των οινοπνευματωδών ποτών και των καυσίμων. Μάλιστα, εφόσον υλοποιηθεί η κυβερνητική πρόθεση για σπάσιμο της εξίσωσης στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα μειωθεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
-Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Στο τραπέζι βρίσκεται η εξαίρεση των κοσμοπολίτικων νησιών των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών καθώς και η υπαγωγή των ξενοδοχείων από το υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% στον μειωμένο συντελεστή 13% .
-Θέσπιση εισπρακτικών ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση αδήλωτου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παροχή της δυνατότητας να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για ρύθμιση «οικιοθελούς συμμόρφωσης» με την οποία οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κατ' αποκοπήν φόρο 15% ή 20% επί του ποσού που θα νομιμοποιούν.
-Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 με αλλαγή του ονόματος του φόρου και στοχευμένες προσθήκες, όπως η παροχή απαλλαγής για ορισμένο αριθμό τετραγωνικών της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων.