Στο δολάριο ελπίζει η ελληνική κτηματαγορά για να ανακάμψει

Toν μοναδικό κλάδο που φαίνεται να μην επηρεάζουν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι των ακινήτων, οι τιμές των οποίων έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα τα περιθώρια περαιτέρω διόρθρωσης.
Στο δολάριο ελπίζει η ελληνική κτηματαγορά για να ανακάμψει

Τι λέει στο newsbomb.gr o πρόεδρος των Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Αυτό επισημαίνει στο Newsbomb.gr, ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος των Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEREAN) ο οποίος, ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όσο το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, στην Ελλάδα θα καταφθάσουν αγοραστές που είχαμε ξεχάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως οι Αμερικανοί.

Tης Λαμπρινής Κατσαβάρου

Κινητήριος μοχλός πάντως, παρά την οικονομική ύφεση για την ελληνική κτηματαγορά, παραμένουν οι Έλληνες αγοραστές, όπως καταδεικνύεται και σε πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας, όπου επτά στους 10 (72,7%) αγοραστές, είναι Έλληνες, με το υπόλοιπο ποσοστό να αναλογίζεται σχεδόν ισομερώς σε πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών, με κύριους πόλους προέλευσης τη Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη το 2015 δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει το ίδιο ενδιαφέρον για τους Ρώσους αγοραστές καθώς το ρούβλι κατρακύλησε, με αποτέλεσμα η απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα να κρίνεται ασύμφορη.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ισοτιμία του δολαρίου έχει κινηθεί σημαντικά προς όφελος των Αμερικανών, γεγονός που δημιουργεί την ελπίδα στην κτηματαγορά πως άπαξ και σταθεροποιηθεί η φορολογική και επενδυτική πολιτική, η τουριστική ανάδειξη της χώρας μπορεί να συμπαρασύρει και το αγοραστικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο ομογενών.

Παράλληλα η... τρομολαγνία των ξένων παραγόντων για πιθανό Grexit δεν δείχνει να επηρεάζει πλέον την αγορά ακινήτων αφού οι τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες και από χώρες των Βαλκανίων.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του CEREAN, Νίκος Μανομενίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σχολίασε ότι η επίδραση του όποιου σεναρίου της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχει εξαντληθεί τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι τιμές στην Ελλάδα είναι σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερες ακόμη και από χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, όπως η Ρουμανία και η Σερβία...

Οσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων ο κος Μανομενίδης εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι «οι αγοραστές από τη Ρωσία δύσκολα θα επανέλθουν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών τόσο εξαιτίας της αλλαγής στην ισοτιμία όσο και εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές κεφαλαίων». Η πτώση της τιμής του ευρώ ενθαρρύνει επίδοξους επενδυτές από τρίτες χώρες, επισήμανε ο Νίκος Μανομενίδης.

Σε ερώτημα πώς θα αντιδράσει η αγορά στις προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μανομενίδης είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει για το 2015 και σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων, θα επιδράσει αρνητικά στις τιμές των ακριβών ακινήτων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα στραφούν στην ίδρυση εταιρειών διαχείρισης ακινήτων για να περιορίσουν τα φορολογικά βάρη.

Σχετικά με τα οφέλη από την προσαρμογή εμπορικής και αντικειμενικής τιμής στην αγορά του real estate ο κος Μανομενίδης εξέφρασε την επιφύλαξή του, αφού «η περίοδος που οι διαφορές μεταξύ εμπορικών και φορολογητέων αξιών επιδρούσαν στον αριθμό των συναλλαγών έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Χαραμάδα αισιοδοξίας βλέπει, ωστόσο, στην περίπτωση που οι τράπεζες ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας στο real estate σημειώνοντας ότι μια μικρή αύξηση στη χρηματοδότηση των ακινήτων θα μπορέσει να επιφέρει εμφανή διαφορά στα αδιάθετα ακίνητα.

«Με δεδομένο ότι λιγότεροι από το 0,5% του πληθυσμού μπορούν να αγοράσουν σπίτι χωρίς δάνειο είναι προφανές ότι με μικρή συνδρομή των τραπεζών θα μπορούσε να δεκαπλασιάσει τη ζήτηση σε ακίνητα, αξίας μέχρι 150.000 ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων, ο κος Μανομενίδης κρατά μικρό καλάθι λέγοντας χαρακτηριστικά «μικρή στις τιμές και ελάχιστη στον αριθμό των συναλλαγών», αιτιολογώντας ότι «τα ακίνητα με "κόκκινα δάνεια" είναι και θα παραμείνουν εκτός αγοράς τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια. Μέχρι οι εμπορικές τους αξίες να πλησιάσουν τα ποσά των υποθηκευμένων αξιών τους».

Ακόμη και για τις θερινές κατοικίες το ενδιαφέρον είναι υποτονικό επισημαίνει ενόψει του καλοκαιριού με το ενδιαφέρον κατά κύριο λόγο να κινείται σε ακίνητα χαμηλών και μεσαίων αξιών 40-250.000 ευρώ.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της CEREAN, σημειώνει την αλλαγή που έχει «επιβληθεί» τον τελευταίο καιρό σε αρκετούς μεσίτες από όλη την Ελλάδα οι οποίοι πλέον προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται για το νέο περιβάλλον που θα έχει περισσότερη διαχείριση και συμβουλευτική, σε σχέση με το παρελθόν, που υλοποιούνταν περισσότερες αγοραπωλησίες.

* Ο Νίκος Μανομενίδης, είναι πρόεδρος CEREAN, Member ob BoD of NAR και Ιδρυτής - Συντονιστής CRECOS.

Σχετικές ειδήσεις