Σερβία: Δάνειο 88,3 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα
Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά δύο δάνεια στήριξης του προϋπολογισμού, με στόχο τη μεταρρύθμιση των κρατικών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που έθεσε η σερβική κυβέρνηση, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο επίκεντρο της πρώτης φάσης βρίσκεται η μεταρρύθμιση συνολικά 514 εμπορικών και κοινής ωφέλειας επιχειρήσεων που υπάγονται στην Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας. Η μεταρρύθμιση γι' αυτές τις εταιρείες θα γίνει μέσω της ιδιωτικοποίησης και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές ή μέσω της πτώχευσης εάν, πλέον, δεν είναι βιώσιμες.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν "βαρίδι" στην ανάπτυξη της οικονομίας και εγκυμονούν υψηλό δημοσιονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και τους Σέρβους φορολογούμενους. Μόνο το 2013, αυτές οι 514 εταιρείες είχαν συνολικές απώλειες 690 εκατομμυρίων ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, προστίθεται.
Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις ελέγχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως γη, ακίνητα και υποδομές, τα οποία - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- δεν αξιοποιούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μέγιστη επίτευξη της παραγωγικότητας.
Οι μη παραγωγικές κρατικές επιχειρήσεις είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην σερβική οικονομία και ένα μεγάλο βάρος για τους φορολογούμενους δήλωσε η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Έλεν Γκολντστάιν.
Η ίδια τόνισε ότι με την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, δημόσιοι πόροι θα διατεθούν για καλύτερους σκοπούς, θα μειωθούν οι απώλειες στην οικονομία και θα 'απελευθερωθούν' παραγωγικοί πόροι στον ιδιωτικό τομέα που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για νέους.
Η σειρά των δανείων στήριξης του προϋπολογισμού θα αποτελέσει "εργαλείο" υλοποίησης του προγράμματος προτεραιότητας μεταρρύθμισης, όπως αρχικά είχε καθοριστεί τον Αύγουστο του 2014. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη για την εκκαθάριση των 188 εταιρειών για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον επενδυτών, ιδιωτικοποίηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον για επιπλέον 260 εταιρείες και σύναψη επενδυτικών συνεργασιών για εταιρείες οι οποίες δεν παρουσιάζουν στρατηγικό ενδιαφέρον.
Το δάνειο στηρίζει, επίσης, κοινωνικά μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων σε εργαζομένους στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, στη βάση ενός νέου νομικού πλαισίου για τα "πακέτα" αποζημιώσεων, που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης, με στόχο τη στήριξη απολυμένων στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας.