Σταθάκης: Προς κατάθεση το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας

Το νομοσχέδιο για την παράταση της υφιστάμενου καθεστώτος σχετικά με τους πλειστηριασμούς είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή, επανέλαβε σήμερα (27/03/2015) από το βήμα του συνεδρίου Banking & Insurance Forum, με τίτλο «Τραπεζικό Σύστημα και Ιδιωτική Ασφάλιση: η επόμενη μέρα» ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ενώ υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια και ότι είναι αποτέλεσμα "διαλόγου με όλους τους φορείς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών".

Σταθάκης: Προς κατάθεση το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας
2'

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια είπε ότι είναι ένα σύνθετο νομοσχέδιο που θα απαιτήσει έξι μήνες για να είναι απόλυτα εντός των στόχων και δεσμεύσεων ενώ αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση του πτωχευτικού δίκαιου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή γι αυτούς που χρησιμοποιούν τη συγκυρία διότι έχουν διαθέσιμα εισοδήματα και δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους από αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν . Αν δεν βρούμε την πιο συνδυαστική λύση, το τραπεζικό σύστημα το οποίο όλοι χαιρόμαστε που είναι εκεί και έχει σταθεροποιηθεί σχετικά και θέλουμε όλοι να μπορεί να χρηματοδοτεί υπό κανονικούς όρους, την οικονομία ωστόσο είναι δέσμιο του προβλήματος των κόκκινων δανείων».

Ο υπουργός συνέχισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις για το θέμα και όπως κάθε φορά υπάρχουν θετικά και πολλά αρνητικά και πρέπει η όποια λύση να εξυπηρετεί τον πρωταρχικό σκοπό του κοινωνικού στόχου.

«Ο τρόπος αντιμετώπισης του κοινωνικού στόχου πρέπει να μην προκαλέσει ζημία στο τραπεζικό σύστημα να μη δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία της ομαλής εξυπηρέτησης των δανείων και να δώσει μία λύση που θα εξυπηρετήσει και τον στόχο να ανακάμψουν τα δάνεια και από κόκκινα να γίνουν πράσινα. Το βιώσιμο κομμάτι των μικρομεσαίων πρέπει να διασωθεί πάση θυσία καθώς σήμερα βρίσκεται δέσμιο της υπερχρέωσης» είπε ο κ. Σταθάκης

Τέλος ανέφερε ότι τα προβλήματα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι επίσης γνωστά με κυρίαρχο το πτωχευτικό δίκαιο που πρέπει να αλλάξει.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση για μεγαλύτερη ευχέρεια παρεμβάσεων από τις τράπεζες αλλά πρέπει να υπάρχουν ισχυροί προστατευτικοί δεσμοί αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία ώστε οι τράπεζες θα έχουν ίσως κάποιο μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία αναδιάρθρωσης κάποιων επιχειρήσεων. Μέσα από το διάλογο θα βρεθούν οι λύσεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ελπίζουμε να βρεθούν και καλύτερες λύσεις. Οι λύσεις που να στηρίζουν αυτό που έχει προοπτική» κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή