Γιατί οι δανειστές επιθυμούν διακαώς την πώληση της ΔΕΗ

Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις κατέβαλαν απίστευτες προσπάθειες να πείσουν τον ελληνικό λαό και τα υπόλοιπα κόμματα που διαφωνούσαν, ότι πρέπει πάση θυσία να πουληθεί η ΔΕΗ.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ… ΣΦΥΡΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;

Η προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει προηγούμενο. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ διέρρεαν σε μέσα δήθεν ντοκουμέντα και στοιχεία ότι «οι εργαζόμενοι λαμβάνουν εξωπραγματικούς μισθούς», ότι «τα χρέη των νοικοκυριών και των ιδιωτών είναι τόσα πολλά που έχουν βουλιάξει την επιχείρηση», ότι τα κέρδη της δεν είναι ικανά για να παραμένει κρατική και πως αν προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση, τα κρατικά ταμεία θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

Μόνο που οι πραγματικοί αριθμοί και οι συγκυρίες διαψεύδουν τους υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης αφού τα κέρδη της επιχείρησης μετά από φόρους φτάνουν το ύψος των 91,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 225,3 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 5,86 δισ. για το 2014!

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 107,2 εκατ. ευρώ ή 1,8% και διαμορφώθηκε σε 5.863,6 εκατ. ευρώ έναντι 5.970,8 εκατ. ευρώ το 2013.

Στον κύκλο εργασιών περιλαμβάνεται ποσό 72,1 εκατ. ευρώ που αφορά στη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό, έναντι 90,2 εκατ. ευρώ το 2013.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 1.022,1 εκατ. ευρώ από 881,6 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 17,4% από 14,8%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 137,6 εκατ. ευρώ από 34,9 εκατ. ευρώ.

Για να αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει, αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2013 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και για την ίδια περίοδο τα κέρδη της ήταν 987 εκατομμύρια ευρώ.

Τα όσα έλεγαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις περί υψηλού δανεισμού της επιχείρησης είναι τουλάχιστον αστεία αφού είναι γνωστό ότι όλες οι εταιρείες στην ελεύθερη αγορά συνάπτουν δάνεια προκειμένου να επεκταθούν και να λύσουν το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Επίσης άπαντες γνωρίζουν ότι μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, όχι όταν δεν χρωστάει, αλλά όταν μπορεί να αποπληρώνει on time τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ακόμα όμως κι αν κάποιος δεχθεί ότι υπάρχουν «τρύπες» στους ισολογισμούς της ΔΕΗ, το κρίσιμο ερώτημα είναι «ποιοι και πόσα χρωστάνε στη ΔΕΗ»;

Γιατί οι κυβερνώντες αύξησαν το ρεύμα το 2010 κατά 14/% , το 2012 κατά 12% και το 2013 κατά 9% και παράλληλα αύξησαν και το συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13%;

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ είναι φυσικά το κράτος, το οποίο χρωστάει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δυσθεώρητα είναι τα ποσά και των ιδιωτών που και αυτοί με τη σειρά τους χρωστούν στην επιχείρηση και δεν πληρώνουν.

Διότι τα νοικοκυριά, κουτσά – στραβά έχουν κάνει διακανονισμούς και δίνουν για τη ΔΕΗ και από το υστέρημά τους σε αντίθεση με διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους που χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν αν δεν γίνει «κούρεμα» επί των οφειλών τους και μάλιστα στη λογική του «έτσι θέλω».

Μερικά εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται από τον διακαή πόθο των Ευρωπαίων να πουληθεί η ΔΕΗ είναι τα ακόλουθα:

- Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία το 2020 κλείνει τα πυρηνικά, άρα θα έχει ανάγκη από λιγνίτη;

- Η ποσότητα του λιγνίτη που υπάρχει έχει αξία πάνω από 3,1 δισ. και μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο τα 1,3 δισ;

-Τα έσοδα από τις πωλήσεις ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάνε σε πληρωμές τοκοχρεωλυσίων;

Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης προσπαθούν να αποτρέψουν όλες αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο χρόνος θα δείξει…

Σχετικές ειδήσεις