Brussels Group: Απομένει ακόμα πολλή δουλειά
Ένα ακόμη εμπόδιο στην ανάπτυξη και την εξυγίανση της Ελλάδας φάνηκε πως είναι αποφασισμένοι να υψώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ξεκίνησαν σε βαρύ κλίμα.
Και αυτό γιατί οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις φαίνεται να μην γίνονται αρχικά αποδεκτές, με τους δανειστές να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης και να την οδηγούν σε… αδιέξοδο στον αγώνα δρόμου που δίνει για τη σωτηρία των Ελλήνων.
Όπως αναφέρουν ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από την πρωτεύουσα του Βελγίου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
«Απομένει ακόμα πολλή δουλειά», σημειώνουν ωστόσο οι κοινοτικές πηγές και αφού προσθέτουν πως: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει το συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», υπογραμμίζουν ότι σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».
Σημειώνεται ότι το Brussels Group είναι αυτό που ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup, το οποίο θα δώσει και την τελική έγκριση, απελευθερώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές ζητούν διευκρινήσεις μέχρι κεραίας για τα στοιχεία που έχουν μπροστά τους, ενώ ανοιχτή παραμένει μέχρι στιγμής η ημερομηνίας της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup με τις πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κέντρα να γίνονται ολοένα και εντονότερες.
Αν και στη δημοσιότητα έχει δοθεί μόνο το περίγραμμα των... μέτρων, οι επιτελείς της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κάτι που φαίνεται πως δεν είδαν με καλό μάτι οι δανειστές.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι επεξεργασμένες και κοστολογημένες, υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015. Τα έσοδα αυτά, τονίζουν πηγές του Μαξίμου, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Για πρώτη φορά έτσι δεν θα πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες» και δεν θα οδηγηθούν στα ταμεία οι «συνήθεις ύποπτοι».
Παράλληλα, το πρόγραμμα προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Όπως διαβεβαιώνουν οι πηγές σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, καθώς και ότι η χώρα εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.
Αν οι σημερινές διαπραγματεύσεις πάντως έχουν θετικό αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκλιση Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Στις διαβουλεύσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από το βράδυ της Παρασκευής (27/3) και το μαύρο… καπνό του Fitch με την τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Στην αναφορά του μάλιστα ο διεθνής οίκος δικαιολογούσε τα σενάρια για εσωτερική στάση πληρωμών στην Ελλάδα, επαναφέροντας τις συζητήσεις για capital controls (μέτρα ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες).
Συνεδριάζει την Κυριακή το κυβερνητικό Συμβούλιο
Μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα, αποφάσισε την άμεση σύγκλιση του κυβερνητικού Συμβουλίου την Κυριακή (29/3).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σχετικά με την πορεία των εξελίξεων, αλλά και για έναν προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς η κυβέρνηση θέλει μέχρι το Πάσχα, να φέρει στη βουλή, τρία νομοσχέδια.