WSJ: Περαιτέρω εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων ζητούν οι πιστωτές

Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης οι οποίοι θεωρούν πάντως ελάχιστα πιθανό να συνεδριάσει το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

WSJ: Περαιτέρω εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων ζητούν οι πιστωτές
4'

Οι αξιωματούχοι θεωρούν, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι οι ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι τόσο λεπτομερείς, ώστε να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, καθιστώντας πιθανότερο ότι η Αθήνα θα χρειασθεί να περιμένει αρκετές ακόμη εβδομάδες για να λάβει την πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Η εργασία σε τεχνικό επίπεδο, πρέπει να συνεχισθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι ενώ οι συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο ήταν σε φιλικό κλίμα, η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζει να σιγοβράζει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχων ότι οι ελληνικές προτάσεις ήταν περισσότερο μία συλλογή ιδεών και ότι θα χρειασθούν αρκετές ημέρες ακόμη για να αναπτυχθούν σε κάτι επαρκώς περιεκτικό και πειστικό, ώστε να υποβληθεί για έγκριση στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup).

«Η Ελλάδα δεν παρουσίασε μία λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή. Παρουσίασαν μόνο κάποιες ιδέες το Σαββατοκύριακο. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή έως την Κυριακή είχαν το νόημα να βοηθήσουν τους Έλληνες να ετοιμάσουν μία λίστα για αύριο (σ.σ.: σήμερα)» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Προσβλέπουμε στο να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα».

«Όπως έχουν (οι προτάσεις), λείπουν οι λεπτομέρειες και θα χρειασθεί πολύ περισσότερη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για να αναπτυχθούν σε κάτι επαρκώς περιεκτικό και αξιόπιστο για να υποβληθούν στο Eurogroup» δήλωσε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφέρει το Ρόιτερς.

Οι ελληνικές προτάσεις, σημειώνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, εστιάζει στη βελτίωση της συλλογής φόρων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά η Ευρωζώνη ενδιαφέρεται περισσότερο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, την αγορά εργασίας της και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να μειώσουν την ανάγκη για μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και να συνδέσουν στενότερα τις παροχές συντάξεων με τις εισφορές, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων.

Οι θεσμοί θέλουν, επίσης, περισσότερες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους κανόνες της αγοράς εργασίας, για να φέρουν μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές άλλων χωρών.

Και θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση περιέλαβε την πώληση ποσοστού της συμμετοχής του δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ η Ευρωζώνη θέλει να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

'Αλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τους θεσμούς που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ακόμη και αν υπάρχουν σήμερα σημαντικές διαφορές.

Οι αξιωματούχοι αυτοί σημειώνουν ότι υπάρχουν πάντοτε περισσότεροι τους ενός δρόμοι για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Αυτό, όμως, που δεν είναι διαπραγματεύσιμο, προσθέτει η εφημερίδα, είναι ότι οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να αποτιμηθούν πλήρως από τους θεσμούς, να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα και να εφαρμοσθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει δυνατή η εκταμίευση κάποιας χρηματοδότησης.

«Για παράδειγμα, εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για την ανθρωπιστική βοήθεια, θα μπορούσε να τα χρηματοδοτήσει με τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Αντίστοιχα, εάν μπορεί να εισπράξει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, μπορεί να μη χρειασθεί να αυξήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή να καταργήσει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση πρόσθετης χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη σημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα και τη δόση του δανείου ύψους 460 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

«Οι Έλληνες πιστεύουν εύλογα ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Έλληνες αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι δεν είναι πιθανή μία συμφωνία με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η Wall Street Journal, αλλά ένας δήλωσε: «Θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής λύση έως τις 9 Απριλίου. Υπάρχει αρκετός χρόνος έως τότε».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή