Επιστολή στον Τσίπρα για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά
Η συνεδρίαση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση κατά του ενδεχομένου κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Στο πλευρό των αιρετών του α' και του β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάχθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που μίλησαν πριν από τη συνεδρίαση.
Όλοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι δεν έχει τεθεί επισήμως θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια ρύθμιση θα την καταψηφίσουν. Συγκεκριμένα, μίλησαν οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός από τις Κυκλάδες και οι Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός από τα Δωδεκάνησα.
Κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τάχθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Δωδεκανήσων Μάνος Κόνσολας (ΝΔ) και Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) με επιστολή του, ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) και ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης (ΝΔ).
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, σημείωσε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ είναι το μοναδικό, ουσιαστικό μέτρο που υπηρετεί τη νησιωτικότητα. Και πρόσθεσε ότι τη συζήτηση για το θέμα άνοιξε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και τη συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Κώστας Μάρδας.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, τόνισε ότι «το μέτωπο του Αιγαίου είναι αρραγές» σε σχέση με το θέμα και σημείωσε ότι «η πολιτική και οι δηλώσεις πρέπει να αποκτήσουν αξιοπιστία και στην πράξη».
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό
Στη δισέλιδη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που υπογράφεται από τους προέδρους 13 συλλογικών φορέων των νησιών, αναφέρεται ότι οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου εκφράζουν τη βαθύτερη αγωνία τους για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ «που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με διαρροές βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών».
Σημειώνεται ότι «το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο» και ότι είναι αποφασισμένοι να το προασπίσουν «με κάθε τρόπο», καθώς υιοθετήθηκε για να αντισταθμισθούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις περιοχές αυτές.
Γίνεται αναφορά στις ελλείψεις στα νησιά στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, στον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και στο «δυσανάλογο βάρος της εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων». Και τονίζεται ότι τα νησιά «απέχουν μακράν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται».
Σημειώνεται ότι «λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά έργα υποδομής».
Τονίζεται ότι στα νησιά «αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».
Προστίθεται ότι «λόγω τουρισμού είναι η κατ' εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία».
Και η επιστολή καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά. Απαιτούμε από τους δανειστές να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή.