Economist: «Η Ελλάδα στρέφεται σε Ρωσία και Κίνα αλλά...»

Η Ελλάδα στρέφεται προς την Κίνα και τη Ρωσία για βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, αναφέρει νέο δημοσίευμά του, το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, ενώ προειδοποιεί παράλληλα ότι εξαντλείται ο χρόνος για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Economist: «Η Ελλάδα στρέφεται σε Ρωσία και Κίνα αλλά...»
2'

«Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να περιμένει από την Αθήνα να καταλήξει στις λεπτομέρειες της λίστας, έτσι όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τσίπρας, από την άλλη, έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα απαγορεύσει την έλευση των εκπροσώπων της ''μισητής'' Τρόικας στην Αθήνα. Για να προστατευτεί το πολιτικό αφήγημα, μια ομάδα στελεχών, μεσαίου βαθμού, πηγαίνουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για να συγκεντρώσουν στοιχεία και ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα με τους Έλληνες ομολόγους τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, όπως σημειώνει το Economist, αφού δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος, ενώ στις 9 Απριλίου η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ στις 14 Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 1,4 δισ. ευρώ. Αν πραγματοποιηθούν και οι δύο πληρωμές, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της κυβέρνησης για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου, υποστηρίζει το περιοδικό.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά νέες πιθανές πηγές οικονομικής στήριξης.

Μία πιθανή πηγή χρηματοδότησης είναι η Κίνα, η οποία επένδυσε περίπου 100 εκατ. ευρώ σε δύο έντοκα γραμμάτια ως ένδειξη καλής θέλησης. Μάλιστα υπενθυμίζεται στο άρθρο του Economist ότι ο Γιάννης Δραγασάκης επέστρεψε από την επίσκεψη του στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, με την υπόσχεση για περισσότερες αγορές ελληνικών εντόκων γραμματίων από κινεζικές τράπεζες.

Μια άλλη πηγή είναι η Ρωσία, με τον Α. Τσίπρα να επισπεύδει για την επόμενη εβδομάδα την επίσκεψή του στη Μόσχα, που αρχικά είχε οριστεί για τον Μάιο.

Μάλιστα σημειώνεται ότι η Ελλάδα εμφανίζεται θετική στην κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, S. Lavrov, είχε δεσμευτεί προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ότι ένα ελληνικό αίτημα για ένα δάνειο, θα πρέπει να «εξεταστεί».

Το άρθρο σημειώνει: «Ωστόσο, αν ο Τσίπρας προχωρήσει σε μια συμφωνία με τη Μόσχα, θα ωθήσει τους Ευρωπαίους πιστωτές του να κρατήσουν σκληρότερη στάση για να προστατεύσουν στην επιρροή τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν τα πακέτα διάσωσης μακριά από την Αθήνα. Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν τη Ρωσία ως μια επιλογή, αλλά εκεί που πρέπει να στραφούν πραγματικά είναι οι εταίροι τους στην Ευρωζώνη. Αυτούς πρέπει να εξευμενίσουν, έτσι ώστε να μην αποξενωθούν».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή