Γιατί ΗΠΑ και Γερμανία τρέμουν το φλερτ Τσίπρα με τη Μόσχα
Ένα ισχυρό φλερτ υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στο πεδίο του παγκόσμιου ενεργειακού «παιχνιδιού» την ώρα που η Μόσχα αποτελεί κόκκινο πανί για τη Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ενώ η Ελλάδα θεωρείται το «κακό παιδί» της Ευρωζώνης, όπως τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι».
Η πρώτη κίνηση σ' αυτό το φλερτ, έγινε με την επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα, τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβα και τη δήλωση που έκανε ότι η επέκταση στο ελληνικό έδαφος του νέου αγωγού φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Ρωσία, στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει τη συνεργασία στην περιοχή μας.
Μάλιστα στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, δεν αποκλείεται –σύμφωνα με το άρθρο- να προχωρήσει κι άλλο η πρόταση των Ρώσων για συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αυτό αγωγό φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να πιστοποιηθεί το ελληνικό ενδιαφέρον.
Τι είναι αυτό όμως που ενοχλεί την Ευρώπη όταν βλέπει αυτό το φλερτ;
Σύμφωνα με το «Ποντίκι», είναι η διατυπωμένη θέση της Ελλάδας ότι διαφωνεί πλήρως με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία αλλά και το ότι η χώρα μας βλέπει με θετικό μάτι τη συμμετοχή της στο μεγάλο σχέδιο του Πούτιν, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τον σφικτό ενεργειακό εναγκαλισμό που επιβάλλει η Κομισιόν.
Η Μόσχα ετοιμάζει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία κι έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία (μια χώρα εκτός Ε.Ε.), προκαλώντας σφοδρή ενόχληση στις Βρυξέλλες.
Αυτή η ενόχληση θα πάρει άλλες διαστάσεις σύμφωνα με την εφημερίδα «μετά τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι ο λεγόμενος "Turkish Stream" θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και ότι το να υψώνει η Ε.Ε. ενεργειακά τείχη στη Ρωσία είναι λάθος για ολόκληρη την Ευρώπη».
Από την άλλη οι ΗΠΑ, φιλοδοξούν να γίνουν ο νέος μεγάλος παίκτης στην «ενεργειακή» Ευρώπη μπαίνοντας δυναμικά στο παιχνίδι των εξαγωγών, δεδομένου ότι το σχιστολιθικό αέριό τους προσφέρει πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε σχετικά χαμηλή τιμή παραγωγής.
Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στη Ρωσία και η διατυπωμένη θέση της ότι θέλει να αυτονομηθεί ενεργειακά από τη Μόσχα, βάζουν τις ΗΠΑ στο «παιχνίδι». Όμως ένας νέος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου θα τινάξει –σύμφωνα με το «Ποντίκι»- τα αμερικανικά σχέδια για ενεργειακή επιδρομή στη Γηραιά Ήπειρο, στον αέρα.
Γι' αυτό και ο Αμερικανός εκπρόσωπος για την ενέργεια την Ευρασία, Άμος Χόκσταϊν, προειδοποίησε την Τουρκία να μην συνεργαστεί με τη Ρωσία για την κατασκευή του συγκεκριμένου νέου αγωγού.
Ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενες αμερικανικές αντιδράσεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε απαντήσει: «Ακούμε όλες τις απόψεις αλλά δεν είμαστε υποτελείς κανενός».
Το δέλεαρ της Ρωσίας
Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, «η σταθερή θέση της κυβέρνησης κατά των κυρώσεων στη Μόσχα, αποτελεί μια πολύ καλή βάση διαλόγου προκειμένου να επιτευχθούν κάποια θετικά βήματα στο θέμα του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και την τιμή του φυσικού αερίου».
Ο κ. Λαφαζάνης είχε θέσει στον επικεφαλής της Gazprom, θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της ρήτρας που πληρώνει η Ελλάδα όταν μειώνει την κατανάλωσή του.
Όπως αναφέρει το «Ποντίκι», οι παράγοντες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50% σ' αυτή τη ρήτρα αλλά και στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς η Ελλάδα το πληρώνει πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες ενώ δεν είναι μεγάλος πελάτης, οπότε μια μείωση της τιμής δεν θα φέρει σημαντικές απώλειες.