Χάραλντ Σούμαν: Στα ίχνη της τρόικα-Εξουσία δίχως έλεγχο
Ο 57χρονος δημοσιογράφος Χάραλντ Σούμαν ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, μιλά για τους υποστηρικτές της Μέρκελ και τη λανθασμένη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στα χρόνια του Μνημονίου η οποία εκτόξευσε το χρέος και εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας μας.
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ NEWSBOMB ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Συνέντευξη στη Γεωργία Λινάρδου
Στο βιογραφικό του διαθέτει πολύ σημαντικές διακρίσεις στην ερευνητική δημοσιογραφία και γενικά είναι ένας άνθρωπος που δεν μασά τα λόγια του. Εργάζεται για την εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο προσκήνιο. Τα ρεπορτάζ του για την παγκόσμια οικονομία είναι διεισδυτικά και αποκαλυπτικά και τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ, όπως αυτό στη δεκαετία του ’90 «Η παγίδα της παγκοσμιοποίησης», το οποίο και κυκλοφόρησε σε 24 χώρες.
Βέβαια, η τελευταία του έρευνα: «Στα ίχνη της Τρόικα, Εξουσία δίχως έλεγχο» στάθηκε η αφορμή να τον στήσουν στα... μανταλάκια, στη Γερμανία. Γιατί; Διότι λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Ένας χρόνος δημοσιογραφικής έρευνας σε πέντε προορισμούς (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βρυξέλλες) κουβαλά το ρεπορτάζ του Χάραλντ Σούμαν.
-Τι αντιδράσεις υπήρξαν από την προβολή του ντοκιμαντέρ σας στη Γερμανία;
«Οι απόψεις ήταν ποικίλες και διαφωτιστικές. Οι υποστηρικτές της Μέρκελ που έχουν την άποψη του «Έλληνα-αποτυχημένου», φυσικά κατέκριναν. Όμως, έντονη ήταν και η αντίδραση συναδέλφων δημοσιογράφων οι οποίοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερη καυστικότητα.
Πολλά από τα ΜΜΕ επαίνεσαν την έρευνα και άλλα τόσα την πυροβόλησαν. Όμως, το καλύτερο που πιστεύω ότι βγήκε απ’ όλο αυτό είναι πως ο πολύς κόσμος, οι πολίτες στη Γερμανία, στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, για πρώτη φορά άκουσαν ή κατανόησαν –ορισμένοι δεν το είχαν καν σκεφτεί- ότι τα χρήματα που δίνουν σε αυτές τις χώρες οι άλλες χώρες της ΕΕ, κατέληξαν στις Τράπεζες και όχι στη διάσωση των πολιτών της εκάστοτε χώρας. Αυτό είναι αλήθεια πως θύμωσε αρκετό κόσμο».
-Πως θα χαρακτηρίζατε την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στα χρόνια του Μνημονίου;
«Και οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις, χρησιμοποίησαν το καθεστώς της Τρόικας για να προστατεύσουν τους έχοντες, τους μεγάλους εργοδότες και γενικά όλους τους προνομιούχους, ρίχνοντας συνειδητά όλο το βάρος της προσαρμογής του χρέους στους μικρούς και φτωχότερους.
Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι των νοικοκυριών στην Ελλάδα, καθώς και της αγοράς εργασίας, να καταρρεύσει.Το χρέος εκτινάχθηκε, κάτι το οποίο δεν περίμεναν να συμβεί στην έκταση που συνέβη τόσο οι μέσα όσο και οι έξω από την χώρα».
-Τι ρόλο εκτιμάτε πως έπαιξε η Γερμανία στην ελληνική κρίση χρέους;
«Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής αυτής της υπόθεσης και φέρει το μεγαλύτερο βάρος. Παρ’ όλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε το 2013 ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ήταν λάθος, η κυβέρνηση Μέρκελ μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκαν να αλλάξουν τις συμφωνίες με φόβο μη χάσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους».
-Και τώρα πως βλέπετε να κυλούν τα πράγματα για την Ελλάδα;
«Φοβάμαι ότι οι πιστωτές δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση Τσίπρα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της διότι οι κυβερνήσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, προτιμούν να κλείσουν συμφωνίες με μια κυβέρνηση συντηρητική, ώστε να περάσουν το μήνυμα παραδειγματισμού και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξουν οι απαιτήσεις των πιστωτών και συνεχίσουν ως έχουν η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Αυτό, όμως, θα οδηγούσε σε μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και μάλιστα μέσα στην Ευρώπη του 2015. Γι’ αυτό ελπίζω η κυβέρνηση της Γερμανίας καθώς και οι συνεργάτες της, να μπορέσουν να βρουν εγκαίρως κάποιον εφικτό συμβιβασμό».