Χτύπημα στο αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής

Κίνηση πλήρους αιφνιδιασμού του τραπεζικού συστήματος και χτύπημα στο αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής (Τράπεζες, Επιχειρήσεις, ΜΜΕ) αποτελεί η επανασύσταση της Εθνικής Αρχής Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που αποφάσισε η κυβέρνηση και αποτελεί τη νέα καινοτομία του υπουργείου Οικονομικών, που μάλιστα ως τέτοια κατατέθηκε στη λίστα μεταρρυθμίσεων που δόθηκε στους εταίρους.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΥΠΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι αρμοδιότητες της Αρχής (που παραμένει αδρανής από το 2008) θα καθοριστούν σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας, που ασκούν στο ακέραιο την κεφαλαιακή εποπτεία με στόχο όχι μόνο τον έλεγχο των χορηγούμενων δανείων, αλλά κυρίως την εποπτεία τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρείων.

Παράλληλα, στις αρμοδιότητές της θα είναι η εξυγίανση εταιρειών του τραπεζικού συστήματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ύστερα από εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών έχει θορυβήσει ακόμα και την Τράπεζα της Ελλάδος που όπως φαίνεται δεν θα έχει την αποκλειστικότητα της «εποπτείας». Και αυτό γιατί ο στόχος της νέας αρχής είναι να ελέγχει τη λειτουργία των τραπεζών με αιχμή την πιστωτική πολιτική, την κατανομή των πόρων και το management και όχι να ασκεί εποπτικό έλεγχο.

Μάλιστα όπως εκτιμούν παράγοντες μόνο τυχαία δεν είναι η ενεργοποίηση μιας αόρατης μέχρι σήμερα Επιτροπής Εποπτείας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στους φακέλους που θα εξετασθούν υπάρχουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι υπερδανεισμένοι και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών με στόχο την ανάκτηση μέρους αυτών, τα οποία στο μεταξύ έχουν καταστεί προβληματικά, την ώρα που ο επιχειρηματίας διάγει πλούσιο βίο...

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να σπάσουν οριστικά και αμετάκλητα οι δεσμοί «αίματος» μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μέσων μαζικής ενημέρωσης, με την παροχή αθρόων δανείων και ρυθμίσεων που εν τέλει «φορτώθηκαν» οι Ελληνες φορολογούμενοι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της νέας Αρχής: «Ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ελέγχου - κυρώσεων - εξυγίανσης αποτελεί βασική αρχή ορθής λειτουργίας και διακυβέρνησης διεθνώς. Η απουσία του στη χώρα μας οδήγησε, μαζί με άλλους παράγοντες, ώστε η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος να αμαυρωθεί από τις πελατειακές σχέσεις».

Να σημειωθεί ότι ίδρυση της αρχής όχι μόνο δεν προσκρούει, αλλά είναι συμβατή με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών (SSM). Στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος ασκείται από εθνικές αρχές, οι οποίες συνεργάζονται με την Κεντρική Τράπεζα, έχοντας την τελική ευθύνη για την αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων. Οι εποπτικές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών συνδέονται στενά με την κυβέρνηση, τελώντας υπό την επίβλεψη, συνήθως, του υπουργείου Οικονομικών. Η τάση αυτή οργάνωσης και λειτουργίας του εποπτικού συστήματος του χρηματοοικονομικού τομέα ξεκίνησε με την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος και ενισχύθηκε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Σχετικές ειδήσεις