Διαδοχικές συναντήσεις για τη σωτηρία των Ταμείων του Δημοσίου

Τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου θα τεθούν κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και ο γ.γ. Γιώργος Ρωμανιάς με τον πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και την ΑΔΕΔΥ.

Διαδοχικές συναντήσεις για τη σωτηρία των Ταμείων του Δημοσίου
2'

Πώς θα αλλάξει ο μαθηματικός τύπος για την καταβολή του εφάπαξ

Στόχος του υπουργείου να αποφευχθούν νέες περικοπές στις εφάπαξ παροχές, αλλά και να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται νέοι πόροι για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων και προγραμματίζεται η δημιουργία «κουμπαρά» για τα ταμεία.

Πάντως μέχρι στιγμής εξετάζεται η «αντικατάσταση» στις εφάπαξ παροχές του μαθηματικού τύπου πριν εφαρμοστεί- ώστε να αποφευχθεί το ψαλίδισμα του βοηθήματος κατά 15%.

Η νέα φόρμουλα που προωθείται προβλέπει το εφάπαξ να καταβάλλεται με βάση τις εισφορές που έχουν δοθεί συν το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (δηλαδή να είναι ανταποδοτικό).

Σε αυτή τη φάση καταβάλλονται εφάπαξ με το σταγονόμετρο, καθώς εξετάζονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2013 (οπότε και ο υπολογισμός γίνεται με το παλαιό σύστημα). Για να εκδοθούν τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλλαν αίτηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο νέος μαθηματικός τύπος.

Το πρόβλημα είναι πως τα μηνιαία έσοδα από εισφορές υπολογίζονται σε 27 εκατομμύρια και αρκούν για την έκδοση περίπου 950 εφάπαξ. Ωστόσο είναι σε εκκρεμότητα 29.000 αιτήσεις και αν δεν βρεθεί λύση θα εκτιναχτεί εκ νέου ο χρόνος της αναμονής στα δύο χρόνια.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και το μετοχικό ταμείο, που χορηγεί μερίσματα σε 230.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το ταμείο θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση για να συνεχιστεί και το καλοκαίρι η απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων, θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξει οικονομική ενίσχυση από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (όπως είχε γίνει και το φθινόπωρο), ενώ στόχος του αναπληρωτή υπουργού είναι να επανεξεταστεί το θέμα του κοινωνικού πόρου (που ήταν 3% επί των προμηθειών του δημοσίου και καταργήθηκε). Σημειώνεται πως σε μελέτη του ταμείου- που έγινε πέρσι- προβλεπόταν ακόμα και μείωση κατά 48% των μερισμάτων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή