Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι
Συγκεκριμένα, φέτος οι τιμές διαμορφώνονται στα 6,50-7 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,50-8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Η αύξηση αποδίδεται στο μειωμένο αριθμό αμονοεριφίων λόγω του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε τα κοπάδια αλλά και στο ότι προηγήθε το Καθολικό Πάσχα και άρχισε νωρίτερα η εξαγωγική δραστηριότητα.
Η αρνίσια συκωταριά για τη μαγειρίτσα θα κοστίσει περίπου 8 ευρώ το κιλό. Τα αυγά κοστίζουν απο 0,15 έως και 0,22 το τεμάχιο, ενώ μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές αγοράς των λεμονιών. Κατά μέσο όρο έχουν 1,20 το κιλό.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ καταγράφεται αύξηση σε φρούτα και λαχανικά κατά 18,35%. Σε κάθε περίπτωση, ένα κιλό ντομάτες ντομάτες κοστίζει κατά μέσο όρο 1,30-1,90 ευρώ. Το τεμάχιο το μαρούλι τιμάται 0,50 λεπτά, ενώ κατά τι ακριβότερες είναι οι πράσινες και κόκκινες σαλάτες τις οποίες βρίσκει κανείς στα 0,65 -0,70 λεπτά εκάστη. «Αλμυρή» πάντως είναι η τιμή στα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει από 1,55 έως και 1,90 το κιλό.
Από το τραπέζι δεν μπορεί να λείπει η φέτα, η οποία κυμαίνεται απο 5,5 ευρώ έως και 12 το κιλό, ανάλογα με το είδος.
Το τσουρέκι έχει μεγάλη διακύμανση, ανάλογα με το αν αγοραστεί απο ζαχαροπλαστείο ή από σούπερ μάρκετ. Τα τυποποιημένα είναι οικονομικότερα και κυμαίνονται απο 4 έως 7 ευρώ το τεμάχιο.
Απαραίτητο συμπλήρωμα του γιορτινού τραπεζιού είναι το σοκολατένιο αυγό, το οποίο τιμάται από 3 ευρώ το μικρό μέγεθος έως και 10 ευρώ το μεγάλο.