Exotix: Γιατί έφθασε η στιγμή να επενδύσετε σε ελληνικά ομόλογα
Υπέρ της αγοράς ελληνικών ομολόγων και GDP warrants τάσσεται ο επενδυτικός οίκος Exotix, ο οποίος εκτιμά ότι τελικώς θα υπάρξει μία κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, χωρίς, πάντως, να αποκλείει πλήρως το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του επενδυτικού οίκου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν – κατά μέσο όρο – υποχωρήσει κατά 17% από τα τέλη Ιανουαρίου έως και σήμερα, ενώ των GDP warrants κατά 33%. Σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει τον Αύγουστο του 2014, η πτώση έχει φθάσει στο 33% για τα ομόλογα και στο 64% για τα GDP warrants.
Όμως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ισχυρά κίνητρα για να καταλήξουν σε συμφωνία και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ένα Grexit. Οι λόγοι για την ελληνική κυβέρνηση κάτι παραπάνω από προφανείς, ενώ από την πλευρά της Ευρωζώνης, το ενδεχόμενο ενός Grexit θα είχε υψηλό οικονομικό αλλά και πολιτικό ρίσκο. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Exotix έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κοστίσει τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ στον επίσημο τομέα.
Αν και το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι ικανό να «στεγνώσει» την ρευστότητα κορυφαίων οργανισμών όπως η ΕΚΤ και ο ESM, τους οποίους θα πρέπει, κατόπιν, να χρηματοδοτήσουν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Σε πολιτικό επίπεδο ένα Grexit θα είχε και μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, καθώς θα πρέπει πλέον να «διαχειριστεί» ένα χρεοκοπημένο κράτος και να κινδυνέψει να χάσει ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να στραφεί για στήριξη σε Ρωσία ή Κίνα.
Ως εκ τούτου η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με ταυτόχρονη παροχή νέων κεφαλαίων και πιθανώς κάποια ανακούφιση του χρέους είναι κάτι που συμφέρει περισσότερο την Ευρώπη. Όσο για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία πρώτη συμφωνία-πλαίσιο έως τα τέλη Απριλίου, ενώ η τελική συμφωνία δεν αναμένεται πριν από τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο.
Τρία σενάρια
Οι αναλυτές της Exotix εξετάζουν τρία βασικά σενάρια, βάσει και των οποίων θέτουν τις τιμές-στόχους τόσο για τα ελληνικά ομόλογα όσο και για τα GDP warrants. Σε περίπτωση Grexit (πιθανότητες 15%), η ισχυρή υποτίμηση του νέου νομίσματος που θα αναγκαστεί να υιοθετήσει η Ελλάδα, θα αναγκάσει τη χώρα να μην εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσει στο 17.
Βάσει του δεύτερου σεναρίου (πιθανότητα 45%) η κυβέρνηση – πιθανώς μετά και από αλλαγή κάποιων υπουργών – θα φθάσει σε μία συμφωνία (έστω και την τελευταία στιγμή) με τους εταίρους της, τον Ιούνιο. Πάντως οι σχέσεις κυβέρνησης και διεθνών πιστωτών αλλά και η οικονομική εμπιστοσύνη θα παραμείνουν εύθραυστες. Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο τότε η μέση απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσει στο 8,5%.
Στο τρίο σενάριο (πιθανότητα 40%), εξετάζεται ο σχηματισμός μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την αποχώρηση των σκληροπυρηνικών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ. Αρχικά θα υπάρξει sell-off ελληνικών ομολόγων, αλλά τελικώς θα υπάρξει υποχώρηση των αποδόσεων κοντά στο 7% (με χείρα βοηθείας και από τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ), με την τιμή των GDP warrants να υποχωρεί κοντά στο 80.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr