Έκτακτη εισφορά 3% για όλους τους φορολογούμενους
Επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε όλους τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ ή τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να μην μειωθεί το αφορολόγητο 8.500.000 φορολογουμένων στα 8.000 ευρώ και αντισταθμίσει τις απώλειες των εφετινών εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων.
Την εισφορά αλληλεγγύης πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικου, ενώ η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης προτάθηκε από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Αν τα μέτρα γίνουν δεκτά, αναπόφευκτα, όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.) και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό φόρο, ενώ με την έκτακτη εισφορά θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που σήμερα διέπονται από ευνοϊκή φορολογική κλίμακα.
«Ένα από τα μέτρα τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού είναι η μείωση του αφορολογήτου, ένα μέτρο το οποίο θα πλήξει πολλούς συμπολίτες μας, καθώς πολλοί κάτω από 12.000 μπορεί να είναι και χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.
Η κα Κατσέλη μάλιστα έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Ένα ζευγάρι έχει πρώτη κατοικία 150 τετραγωνικά μέτρα, δεύτερη κατοικία 100 τετραγωνικά μέτρα, δυο αυτοκίνητα 1.800 και 1.200 κυβικών, ένα για κάθε σύζυγο, και ένα σκάφος 10 μέτρα του συζύγου, θα πληρώσει φόρο 9 ευρώ καθώς δηλώνει συνολικά ετήσιο εισόδημα 19.300 ευρώ λόγω χαμηλών τεκμηρίων. Τα τεκμήρια αυτά έρχονται τώρα να υπερδιπλασιαστούν για να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας πολλοί περισσότεροι πολίτες.
Αν επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 3% στο σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων τότε όλοι όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο από 210 ευρώ (για ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ) έως 3.000 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση θα σαφώς υψηλότερη.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011 και την επέκταση κατάργησης του «πόθεν έσχες» για την αγορά όχι μόνο της Α΄ κατοικίας, αλλά και δευτερεύουσας ή εξοχικής. Επίσης, εξετάζει να δώσει νέα γενναία κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του εξωτερικού.
Τέλος, ένα από τα μέτρα που εξετάζει ακόμη το υπουργείο Οικονομικών είναι επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ.