Στις ράγες για τη συμφωνία: Ο μαραθώνιος της κυβέρνησης
Ασφαλιστικό, ΦΠΑ, εργασιακά, ομαδικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, τα καίρια ζητήματα και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα και διαρροές επιβαρύνουν το κλίμα με τελευταίο αυτό της γερμανικής εφημερίδας Bild που μιλά για μυστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Αμεση υπήρξε η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου που διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
«Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε non paper το Μαξίμου.
Εν μέσω των έντονων πιέσεων και διαρροών η Ελλάδα οδεύει για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, με επόμενο σταθμό το Σάββατο 18 Απριλίου όπου θα συνεδριάσει το Δ.Σ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η συνεδρίαση αφορά έκθεση για την οικονομία χωρών μεταξύ τους και η Ελλάδα.
Στην Ουάσιγκτον θα γίνει η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών των δύο οργανισμών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεν έχει προγραμματιστεί να μετέχει στις εργασίες.
Νωρίτερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί ο Μάριο Ντράγκι και η πολιτική που θα ακολουθήσει σε σχέση με την Ελλάδα.
Την Πέμπτη, σε οικονομικό Συνέδριο οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάνης Βαρουφάκης και Β. Σόιμπλε θα ανέβουν στο ίδιο βήμα με διαφορά ώρας. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα προκύψει μέσω των ομιλιών τους αφού δεν έχει γίνει σαφές αν θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του Συνεδρίου.
Βάσει του προγράμματος, πρώτος θα ανέβει στο βήμα ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)». Μιάμιση ώρα αργότερα, θα αρχίσει η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη, με θέμα την «ελληνική οικονομία και τους διεθνείς εταίρους της». Θα ακολουθήσει μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, καθώς και τον Ντέιβιντ Βέζελ, στελέχη του Brookings Institution. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό.
Στην ενότητα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ θα τεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις, καθώς και τόσο η οικονομική ανάκαμψη, όσο και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.