Αισιόδοξα τα μηνύματα από το Παρίσι - Έκτακτο EuroWorking Group την Τετάρτη
Πηγές, κοντά στις συζητήσεις του Brussels Group, εκφράζουν την αισιοδοξία πως οι δύο πλευρές θα… απλώσουν τελικά τα χέρια, καθώς «σημειώθηκε πρόοδος», ωστόσο υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όπως και δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αποφασίστηκε η συνεδρίαση (ενδέχεται μέσω τηλεδιάσκεψης) ενός έκτακτου EuroWorking Group την Τετάρτη 22 Απριλίου, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroupστη Ρίγα της Λετονίας.
Μια… προοδευτική εξέλιξη, με… προοπτική συμφωνίας, που δεν αποκλείεται να γκρεμίσει τον τοίχο πίσω από τον οποίο «κρύβεται» η εκταμίευση τουλάχιστον μέρους της επόμενης δόσης.
Η συζήτηση-θρίλερ, πάντως, που ξεκίνησε χθες, Σάββατο (18/4), στη βίλα «Σαΐντ» του Παρισιού (όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ) και επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά και τα μακροικονομικά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αν και φαίνεται πως το χάσμα των δύο πλευρών γεφυρώνεται αργά αλλά σταθερά, ψάχνοντας στέρεο έδαφος.
Κατά τη σημερινή, δε, συνάντηση που ξεκίνησε στις 12:00, ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να συζητηθούν κυρίως εργασιακά θέματα.
Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία. Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε πάντως χθες και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται να γίνεται αποδεκτός.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, ενώ η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι.
Από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στο σεβασμό των δεσμεύσεων προς τους Έλληνες πολίτες για ενταφιασμό του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας. Ενδεικτικό ήταν, δε, και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους συνεργάτες τους. του Αλέξη Τσίπρα στους συνεργάτες του.
Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μία ενδεχόμενη κακή τροπή στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
«Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί», επισήμανε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, συμπληρώνοντας: «Εάν συμβεί κάτι επιζήμιο, αυτό θα είναι σοβαρό για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, όχι για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Δεν βρισκόμαστε καθόλου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια».
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, δεν παρέλειψε μάλιστα να κουνήσει το δάχτυλο, επισημαίνοντας με αυστηρό ύφος: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες της χώρες (...) στην ευρωζώνη. Δεν έχει υπογράψει μόνο ένα μνημόνιο, έχει υπογράψει συνθήκες, έχει υπογράψει δεσμεύσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η απάντηση στην ελληνική κρίση βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται ακόμα περισσότερη δουλειά κι αυτό επείγει».
«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει να εξέλθει από την κρίση», ανέφερε ο Ντράγκι από την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας όμως ότι η ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010 σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη στη δήλωση αυτή, στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στάθηκε αφορμή για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις, ενώ υπήρξε ευκαιρία για να τεθεί το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα πρέπει να «αποκατασταθεί ο διάλογος», την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μεγάλη ανάγκη.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτική απέναντι στις «δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτάσεών της».
Αρνούμενος, δε, να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με Grexit, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία «θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης».
Ο Ντράγκι αναγνώρισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη θα πατούσε «άγνωστο έδαφος» αν η ελληνική κρίση χειροτέρευε…