EKT: Σχέδιο για περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στην Ελλάδα
Μάλιστα το CNBC τονίζει επικαλούμενο δικές του πηγές ότι η Κεντρική Τράπεζα στο σχέδιο της εξετάζει και το ενδεχόμενο πιθανής στάσης πληρωμών, ομαλής ή άτακτης, και την απάντηση της.
Σύμφωνα με τα δύο δημοσιεύματα το τεχνικό προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και η πρόταση δεν έχει επισήμως συζητηθεί από το ΔΣ, μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που οι ηγέτες της Ελλάδας αποτύχουν να πείσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα Κεφάλαια διάσωσης.
Τα σενάρια και η «απάντηση» σε στάση πληρωμών
Η πρόταση του τεχνικού προσωπικού της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνει τρεις τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί το διαθέσιμο ρευστό προς τις ελληνικές τράπεζες πάντα με τη χρήση εχέγγυων. Το δημοσίευμα όμως δεν τις παραθέτει αναλυτικά.
Αντίθετα το CNBC παραθέτει τέσσερις επιλογές που βάζει στο τραπέζι το σχέδιο, μεταξύ των οποίων και πως θα πρέπει να «απαντήσει» η ΕΚΤ στην πιθανότητα στάσης πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας.
Πρώτη επιλογή είναι να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν. Δεύτερη επιλογή είναι η επιστροφή της χρηματοδότησης στα επίπεδα προ του Νοεμβρίου του 2014 κατ' ουσίαν χαλαρώνοντας τις προϋποθέσεις για τα ελληνικά εχέγγυα.
Ένα τρίτο σενάριο ωστόσο εξετάζει μία «συντεταγμένη στάση πληρωμών» που σημαίνει παύση πληρωμών υπό την ισχύ επίσημου προγράμματος ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση το "κούρεμα" στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την πρόταση των τεχνοκρατών της ΕΚΤ πρέπει να φθάσει το 75%.
Το τέταρτο σενάριο εξετάζει την περίπτωση μίας άτακτης χρεοκοπίας με το τεχνικό προσωπικό να προτείνει σε αυτή την περίπτωση "κούρεμα" στα ελληνικά εχέγγυα της τάξης του 90%.
«Κούρεμα» και στην περίπτωση στάσης πληρωμών
Σημειώνεται πάντως ότι το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των εχέγγυων που χρησιμοποιούνται για δανεισμό μέσω του ELA δεν είναι γνωστό ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε επισήμως για το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται ότι έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει δάνεια 74 δισ ευρώ από τον ELA.
Ορόσημο το Eurogroup στη Ρίγα
Οι Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg αντιμετωπίζουν την ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 του μήνα ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012.
Χωρίς νέα Κεφάλαια, υπογραμμίζει το Bloomberg, πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα μέχρι το Μάιο.
Καθώς οι καταθέτες στη χώρας έχουν τραβήξει μεγάλο μέρος των καταθέσεων από τις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα έχει καλύψει το κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δάνεια από τον ELA.
«Μαξιλάρι» 3 δισ στην ΤτΕ
Μάλιστα η ΤτΕ έχει στα Ταμεία της διαθέσιμα 3 δισ ευρώ από τον ELA προκειμένου να έχει το χρόνο σε μία άμεση αντίδραση στην περίπτωση bank run, αποκαλύπτει στο Bloomberg ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν για το θέμα.
Η ΕΚΤ έχει επιμείνει σε αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων του ELA, υπό το φόβο ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα Κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν άμεσα την κυβέρνηση κατά παράβαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας.
Παρ' όλα αυτά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει ότι δεν έχει πεισθεί πως υπάρχει η ανάγκη να πιέσει και άλλο τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα είχε αποκαλύψει στις 15 Απριλίου πως στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε «γίνει αναφορά στο θέμα αλλά δεν συζητήθηκε με τα άλλα μέλη του ΔΣ». Μάλιστα είχε τονίσει πως «θα το ξαναδούμε το θέμα εν ευθέτω χρόνω».
Νέα «τρύπα» στις τράπεζες μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Ήδη χθες, όπως παρατηρεί το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μη έχοντας πλέον πολλές επιλογές ζήτησε απ' τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ. Πρόκειται για περίπου 2 δισ ευρώ και όπως σημειώνει το πρακτορείο στην περίπτωση που κριθούν επαρκή αυτά τα Κεφάλαια τότε θα καλυφθούν κατά προτίμηση οι μισθοί αλλά και η αποπληρωμή μίας δόσης δανείου προς το ΔΝΤ στις 12 Μαϊου.
Μόνο, που όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αυτή η κίνηση παράλληλα θα αυξήσει και τις ανάγκες των τραπεζών για αντικατάσταση αυτών των κεφαλαίων, που θα μετακινηθούν, απ' την χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας!
Αυξάνονται οι αντιδράσεις στο ΔΣ
Σημειώνεται πως για να περιορίσει ή να ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση μέσω ELA η ΕΚΤ είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων του ΔΣ της ΕΚΤ. Ωστόσο μία αυξανόμενη μειοψηφία αντιτίθεται στην επ άπειρον παροχή βοήθειας, όπως αποκαλύπτει η πηγή του Bloomberg.
Όπως παρατηρεί μάλιστα το πρακτορείο η δήλωση αυτή απηχεί και τις ανησυχία που έχουν επανειλημμένα εκφράσει δημοσίως ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.
Τελευταία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας, Βίτας Βασιλιάουσκας είχε δηλώσει στο Bloomberg από την Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στη χρηματοδότηση μέσω ELA μέχρι το καλοκαίρι. Όλοι γνωρίζουν τι είναι ο ELA, είναι ένας προσωρινός μηχανισμός για να χορηγείς στις τράπεζες ρευστότητα».
Πηγή: newmoney.gr