Συνάντηση Τσίπρα-Μίλερ: Σε καλό δρόμο η συμφωνία για τον αγωγό
Ο κ. Μίλερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία» Τόνισε δε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ.
«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά», υπογράμμισε ο κ. Μίλερ.
Σημαντική ήταν η αναφορά του ότι « Η Γκαζπρόμ εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο» . «Αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα» συμπλήρωσε.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο.
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και ειδικά στον ενεργειακό τομέα και τόνισε τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας.
«Είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα αποφέρει οφέλη στον ελληνικό λαό. Μια δυνατή ελληνορωσική σχέση μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα, συνεχίζουμε τις συζητήσεις»
Ο κ. Λαφαζάνης απάντησε και στην ερώτηση αν θα υπάρξει αντίρρηση από την Ε.Ε και σημείωσε πως δεν θα υπάρξει ζήτημα « γιατί όλα γίνονται βάσει Κοινοτικού Δικαίου. Η Ε.Ε. έχει δώσει άδεια για τον TAP, αντιστοίχως πρέπει να εγκρίνει και αυτόν τον αγωγό που θα είναι στα πλαίσια του Κοινοτικού Δικαίου» σημείωσε.
Σχετικά με το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «το θέμα είναι στην ατζέντα και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε συμφωνία».
Ερωτηθείς αν η Ρωσία αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική.
Πριν τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μίλερ είχε συνομιλίες και με τον κ. Λαφαζάνη.
Πηγές που μετείχαν στη συνάντηση ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος, αλλά και ενός «οδικού χάρτη» που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.
Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας και Gazprom για τον αγωγό
Δεν τοποθετείται η Κομισιόν επί του παρόντος όσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.