Βαρουφάκης: Να παραδεχθούν οι δανειστές τα λάθη τους!
«Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει αναγκαστικά λύση στο επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, στην Ρίγα της Λετονίας, καθώς «είναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες. Κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος».
Ερωτηθείς για το πότε περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων, επεσήμανε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για την αναπτυξιακή πορεία. Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο 20ο Banking Forum στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, παρουσίασε μια… γεύση από τη δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις (με τους εταίρους) που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθούν με την κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ την ερχόμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο του Eurogroup της 24ης Απριλίου.
«Οι ευρωπαϊστές έχουμε ένα όνειρο και αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση. O λόγος του ντόμινο ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, όχι η Ελλάδα. Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο. Είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι και πόσες ώρες πασχίζουν για αυτήν την διαπραγμάτευση», σημείωσε και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας:
«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση».
«Δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση;», εξήγησε ακολούθως ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει αιχμές για το ρόλο των δανειστών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παραδεχθούν τα λάθη τους.
Σχολιάζοντας, δε, τα όσα ακούγονται περί Grexit και επιστροφή στη δραχμή, κατέστησε σαφές ότι «είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης», επισημαίνοντας πάντως πως αν δεν μειώνονταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, η χώρα θα καταστρεφόταν.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Όπως είπε, ο πρώτος είναι να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία», ενώ για τη μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».
Όσον αφορά, δε, στις τράπεζες, τόνισε: «Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων. Αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα δύο Brussels group στο Παρίσι».
Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το ασφαλιστικό σύστημα μη βιώσιμο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για παρεμβάσεις στα εργασιακά.
«Δουλεύουν λίγοι για πολλούς, το ένα τρίτο δουλεύει με μαύρα, το σύστημα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, πρέπει να βρούμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το στηρίξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι ένα κομμάτι από τα έσοδα θα πρέπει να πηγαίνει στο ασφαλιστικό.
Σχετικά με τα εργασιακά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το ILO αναζητούμε νέες μορφές εργασιακών σχέσεων για έξυπνη ρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Αφού έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις start ups αναφέροντας ότι: «Δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη ενός πιο δίκαιου φορολογικό συστήματος, επιμένοντας στη δημιουργία bad bak, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, αλλά και αναπτυξιακής τράπεζας.