«Αχνοφαίνεται» συμφωνία και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης

Οι πιθανότητες για συμφωνία είναι μεγάλες. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει, περισσότερο ως αποτέλεσμα περιρρέουσας ατμόσφαιρας παρά ως διασταυρωμένη πληροφορία.

«Αχνοφαίνεται» συμφωνία και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης
3'

Από σήμερα, το κέντρο βάρους των αποφάσεων μεταφέρεται στις Βρυξέλλες με την προσδοκία ότι έως την Κυριακή θα υπάρξει θετική έκβαση και συμφωνία με τους εταίρους.

Το Eurogroup δείχνει πλέον να κινείται στη γραμμή Σόιμπλε θέτοντας ως προαπαιτούμενα δυο βασικές κινήσεις στις οποίες η χώρα μας πρέπει να κάνει πίσω:

1ον. Να επιτραπεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα,

2ον. Η ενδιάμεση συμφωνία να αντικατασταθεί από μια τελική συμφωνία «πακέτο» με ορίζοντα ολοκλήρωσης τετραετίας κάτι βεβαίως που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Άλλωστε, τόσο ο Σόιμπλε, όσο και ο Ντάισελμπλουμ υποστηρίζουν ότι ο χρόνος για την ενδιάμεση συμφωνία έχει χαθεί στις διαπραγματεύσεις.

Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα επιζητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό, ώστε η ίδια, η οικονομία και η χώρα να βγουν από το αδιέξοδο. Η κίνηση του Ντράγκι να αυξήσει κατά 1,4 δισ. το όριο του ELA για τις τράπεζες εκλαμβάνεται ως μήνυμα προόδου που προμηνύει συμφωνία.

Μάλιστα, μετά την επίθεση κατά του Βαρουφάκη στη Ρίγα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβη σε μια κίνηση – ματ ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους δανειστές, αναδιατάσσοντας την διαπραγματευτική ομάδα. Παράλληλα, χρειάστηκε να ενερτγοποιήσει τη γραμμή επικοινωνίας με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ η οποία έχει δώσει μεγάλο βάρος στην υποστήριξη του ελληνικού ζητήματος.

Σήμερα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιχειρηθεί μια συλλογή στοιχείων πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς οι εταίροι υποστηρίζουν ότι είναι στο σκοτάδι όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.

Όπως μάλιστα λένε δεν μπορεί να κλείσει συμφωνία πριν υπάρξει σύγκλιση στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2014 και του 2015. Συνεπώς ακόμα και κοστολογημένες προτάσεις να δώσουμε, οι δανειστές δεν θα τις αξιολογήσουν εάν πρώτα δεν υπάρξει το λεγόμενο comprehensive report.

Η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος του χαμένου χρόνου, ξεκίνησε την προετοιμασία του πρώτου νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα τα οποία ήδη έχουν αποδεχθεί σε τεχνικό επίπεδο οι εταίροι, προκειμένου να έρθουν στη Βουλή και να επισφραγιστεί η ζητούμενη ενδιάμεση συμφωνία.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.
Αυτό όμως δεν αρκεί για να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση, παρά μόνο ένα μέρος της το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή οφειλών πρός το ΔΝΤ.
Οι προϋποθέσεις για αποκατάσταση της χρηματοδότησης, και της καταβολή της τελευταίας δόσης από το προηγούμενο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, είναι πολλές και δύσκολες για την κυβέρνηση.

Τι ζητούν οι δανειστές για να «κλείσει» η χρηματοδότηση:

- Να περικοπεί το δώρο των Χριστουγέννων για το 2016.
- Να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με νομοθετική ρύθμιση για το 2016.
-Να αλλάξει πάλι το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις
Από την άλλη μεριά οι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες μικρές οπισθοχωρήσεις μεταξύ των οποίων:
-Να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, αλλά να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις ταμείων.
-Να μην αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Όπως και να έχει η επικείμενη συμφωνία που θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι οριστική. Όπως εκτιμούν κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές θα γίνει απλά για να επιβεβαιωθεί η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή