Οίκοι αξιολόγησης: Δεν θεωρείται «αθέτηση πληρωμών» η μη καταβολή μίας δόσης
Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS -οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους- υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέση στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».
«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.
Ο Εντ Πάρκερ του Fitch's και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.
Όσο για τον οίκο Moody's, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.