«Όποια χώρα δεν πληρώνει το ΔΝΤ να χάνει την εθνική της κυριαρχία»
Τα σχέδια και οι προτάσεις που επεξεργάζονται στο παρασκήνιο οι δανειστές και οι σύμβουλοί τους, ξεπερνούν τα όρια της συνομωσιολογίας. Όπως φαίνεται και από πρόταση που καταθέτει ο ο James M. Boughton πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, όποια χώρα αδυνατεί να εξωφλήσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα χάνει την εθνική της κυριαρχία με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει.
ΠΡΟΤΑΣΗ – ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ - ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥΣ
Η πρόταση του γνωστού οικονομολόγου προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση αφού δημοσιεύεται με ημερομηνία 27 Απριλίου του 2015 και σε μια περίοδο που η χώρα μας είναι στο επίκεντρο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.
Ο συντάκτης της έκθεσης ο οποίος επαναλαμβάνουμε υπήρξε επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και πρόκειται για τον άνθρωπο που γράφει την ιστορία του Ταμείου, ισχυρίζεται ότι η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2010 στην Ελλάδα αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαπιστώνοντας ότι κανένα ίδρυμα δε μπορεί να είναι πλέον αδιαμφισβήτητα επικεφαλής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κατά συνέπεια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυριαρχίας στενών συμφερόντων επί του παγκόσμιου κοινού συμφέροντος επισημαίνει στην εισηγητική του έκθεση ο συντάκτης του εγγράφου, James M. Boughton.
Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του υπήρξε στέλεχος του ΔΝΤ από το 1992 μέχρι το 2012 και τώρα είναι ο ιστορικός συγγραφέας των δράσεων του Ταμείου.
Αναφερόμενος στα χρέη των κρατών προς το ΔΝΤ αναφέρει: «Μια αναδρομή στην μεταπολεμική ιστορία αποδεικνύει ότι το πρόβλημα αυτό ενισχύεται προοδευτικά από τη δεκαετία του '70 και έγινε πολύ μεγαλύτερο στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των ευκαιριών οι πιστώτριες χώρες να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιλυθούν οι κρίσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο James M. Boughton.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Boughton συνέταξε την εν λόγω έκθεση με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα και επίσης είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από την έκθεση κρύβεται το ίδιο το Ταμείο και οι δανειστές μας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ελέγξουν όχι μόνο την πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης αλλά και όλο τον εθνικό πλούτο της χώρας προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί και επίσημα σε προτεκτοράτο...
Είναι λοιπόν προφανείς οι λόγοι για τους οποίους οι δανειστές δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση κούρεμα του χρέους, ενώ μάλλον είναι ικανοποιημένοι όσο οι Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τόκους, χρεολύσια και υποχρεώσεις.
Η πυραμιδική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα βολεύει και εξυπηρετεί τα παραπάνω σενάρια. Το πρόβλημα των δανειστών είναι ότι η εξουσία της χώρας, με λαϊκή εντολή πήγε στα χέρια μιας αριστερής κυβέρνησης την οποία δεν ελέγχουν και αυτό τους έχει βάλει σε ιδιαίτερους προβληματισμούς. Αναζητούν λοιπόν μέσω της οικονομικής ασφυξίας, νέες μεθόδους για να οδηγήσουν και την σημερινή κυβέρνηση σε αδιέξοδο.