Βαρουφάκης: Θα επανεξεταστεί η συμφωνία με τη Siemens
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών: «είναι δεδομένο ότι η Συμφωνία Συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστου του 2012 θα επανεξεταστεί, όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, εφόσον εντοπιστούν ευθύνες για τα έργο GSM/R, αυτές θα αποδοθούν».
Παράλληλα, ο υπουργός επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει ήδη «εξαγγείλει στο πιο υψηλό επίπεδο ότι θα διερευνήσει κάθε πτυχή του σκανδάλου της Siemens», συμπληρώνοντας ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ».
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, αναφορικά με σκανδαλώδεις συμβάσεις της εταιρίας στον τομέα Υγείας, ο υπουργός υποστηρίζει πως «κατά την επανεξέταση, εφόσον προκύψει θέμα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων με τον όρο περί παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».
Σημειώνεται ότι ο κ. Νικολόπουλος έχει καταγγείλει ότι στη βάση του συμβιβασμού, η Siemens επιχειρεί να προμηθεύσει με δικά της μηχανήματα και συνεπώς να δεσμεύσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία, το βάρος της οποίας φέρει ο πρώην υπουργός Γιάννης Στουρνάρας», τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας πως ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός Υγείας το 2014, υπέγραψε έγγραφο που προβλέπει ότι η Siemens θα δώσει το δικό της εξοπλισμό σε 16 νοσοκομεία. Αναφέρει, επίσης, ότι το σχετικό έγγραφο προκάλεσε την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν που ζήτησε εξηγήσεις από την Αθήνα.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς αν έχει γίνει κουβέντα στο παρασκήνιο για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, απαντά μονολεκτικά «ναι», εκτιμώντας επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να τη… βγάλει χωρίς νέο δάνειο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της».
Αφού σημειώνει δε, πως «η Ευρωζώνη, αν δεν αλλάξει, δεν μπορεί να επιβιώσει», ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την άποψη πως «καμία χώρα δεν έπρεπε να μπει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η Ελλάδα».
«Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει και να βγει από το ευρώ. Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου», συμπληρώνει ο Γ. Βαρουφάκης.
Όσον αφορά στο Eurogroup της Ρίγας και τα όσα υποτίθεται πως ακούστηκαν εναντίον του (σ.σ. «τζογαδόρος», «ερασιτέχνης», «τυχοδιώκτης») υπογράμμισε πως θα ήταν βαριές εκφράσεις «αν είχαν εκστομιστεί», ωστόσο «το κλίμα ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, πολιτισμένο. Σε πολιτικό επίπεδο, βέβαια, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα που ξένισε ακόμη και ιθύνοντες της Ε.Ε.».
Καταλήγοντας, ο Βαρουφάκης δεν έκρυψε πως ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν διέψευσε τους χαρακτηρισμούς, ενώ ερωτηθείς για το «είμαι ξένο σώμα» που είπε στους νεαρούς οι οποίοι τον προπηλάκισαν πριν μερικές μέρες στα Εξάρχεια, ξεκαθάρισε πως αυτό που τους είπε ήταν: «Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξένο σώμα στην πολιτική».
Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τους δανειστές «παράταιρους εταίρους», τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη, αλλά και απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν για ναρκισσισμό ότι μπερδεύουν το ναρκισσισμό με την αυτοπεποίθηση…