Μοσκοβισί: Υπάρχει χώρος για ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα
«Αυτό που δείχνουν οι προβλέψεις μας είναι ότι, εάν υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, εάν επιστρέψουμε στη λογική της συνεργασίας, τότε υπάρχει χώρος ελιγμών για μια ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, γιατί τα θεμελιώδη στοιχεία είναι σε καλύτερη κατάσταση», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας πως «προϋπόθεση πρώτα από όλα είναι μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και πρέπει να την έχουμε οπωσδήποτε και σύντομα».
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος, ενώ μετά το ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, προχωρά σε καλύτερο κλίμα.
«Το πνεύμα της διαπραγμάτευσης είναι καλό τώρα, ξεκινάμε να συζητάμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποτέλεσμα. Οπότε πρέπει να επιταχύνουμε. Είναι πάντα το ίδιο μήνυμα για μένα, αλλά είναι αλήθεια ότι η ποιότητα των συζητήσεών μας είναι καλύτερη από ό,τι πριν.
Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου θα είμαστε σε θέση να πούμε: Ναι, υπάρχει πρόοδος, ισχυρή πρόοδος και είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Κομισιόν εργάζεται βήμα βήμα», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατέληξε πως «δεν θέλουμε να συζητήσουμε για το χρέος πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις».
Βαρουφάκης: Βήμα προς την τελική συμφωνία το Eurogroup της 11ης Μαΐου
Εξάλλου, την καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας, δίνοντας πνοή στην ελληνική οικονομία, αναμένει από το Eurogroup της 11ης Μαΐου ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Θα έχουμε σίγουρα μια εποικοδομητική συζήτηση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου για να δείξουμε την πρόοδο που έχουμε διανύσει και θα είναι άλλο ένα βήμα προς την τελική συμφωνία», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του υπουργού Οικονομικών, μετά τη συνάντηση διάρκειας περίπου 1,5 ώρας που είχε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα (5/5) στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως είχαν «μια μακρά και εποικοδομητική συνομιλία που ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου».
Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμα ότι σκοπός του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι η καταγραφή του κοινού τόπου που επετεύχθη σε επίπεδο Brussels Group, κατά τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί πρέπει να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει με γρήγορες και επιτυχείς κινήσεις στην κατεύθυνση της «γεφύρωσης του χάσματος που απομένει».
Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις, να κινηθεί η οικονομία και κυρίως να προωθηθεί το πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.
Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει «εποικοδομητική συζήτηση» για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε. «Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, μεανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, επισημαίνοντας ότι τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η «ουσιαστική πρόοδος» του Brussels Group και «η προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου».
Σαπέν: Υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Γ. Βαρουφάκης τη χαρακτήρισε μάλιστα ως «ευχάριστη και χρήσιμη», εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη, είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».
Στο ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε:
«Η απάντηση είναι θετική, η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση».
Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Βαρουφάκη στην έξοδο, σχολίασε τη συνάντηση με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για «καθοριστική στιγμή» και μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Ήταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ.
Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό.
Ενα συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα.
Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή, μια χρήσιμη στιγμή», τόνισε.
Στο ερώτημα εάν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία, ο Μ. Σαπέν απάντησε:
«Όχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί».
Τέλος, σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει τελευταία το ΔΝΤ ο υπουργός δήλωσε:
«Κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».