Ερίκ Τουσέν: Ωμή παρέμβαση της ΕΚΤ στα εσωτερικά της Ελλάδας
«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ»
Ο καθηγητής, χρησιμοποιώντας τους όρους "απαράδεκτο" και "έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού", κατακεραυνώνει ορισμένα ξένα ΜΜΕ για τον στιγματισμό του Έλληνα υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος πόλεμος γίνεται και σε άλλους υπουργούς και προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με στόχο να θίξουν την αξιοπιστία τους και «επειδή η πλούσια δράση τους ενοχλεί κάποιους».
«Είναι πολύ καθαρό ότι ορισμένα άτομα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση στιγματίζονται από τα διεθνή ΜΜΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους, και είναι τελείως απαράδεκτο. Είναι έλλειψη σεβασμού στις αρχές της χώρας. Έχουμε μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε δημοκρατικά, διόρισε έναν υπουργό Οικονομικών που χαίρει την εμπιστοσύνη τής κυβέρνησης. Οι άλλες κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να θέτουν σε αμφισβήτηση την αξία και τις ικανότητες του Έλληνα υπουργού.
Και τα ξένα, και ελληνικά media που συκοφαντούν ή στιγματίζουν τον υπουργό κ. Βαρουφάκη, αλλά και άλλους υπουργούς, άλλες προσωπικότητες που έγιναν αντικείμενο συκοφαντικής καμπάνιας, όπως ο κ. Κατρούγκαλος ή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βλέπουμε ότι είναι πρόσωπα που ακριβώς επειδή δραστηριοποιούνται ενοχλούν εξαιρετικά και αντιμετωπίζουν με πλαστογράφηση των γεγονότων ένα πόλεμο στγματισμού που στοχεύει να χάσουν την αξιοπιστία τους και να χτυπηθούν ενώ δραστηριοποιούνται υπερ των ελληνικών συμφερόντων».
Ο Βέλγος διεθνής οικονομολόγος, ειδικός σε ζητήματα χρέους, θεωρεί ότι σαφέστατα η ΕΚΤ μέχρι σήμερα παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, μάλιστα σε θέματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες της και στην εντολή που έχει από τα πολιτικά θεσμικά όργανα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις ή η προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεπερνά σαφώς αυτά που προβλέπονται στις δικαιοδοσίες της. Δεν θα πρέπει να ασχολείται π.χ για την αγορά εργασίας, για τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών τους, δεν εντάσσεται στην εντολή που έχει- και σε πολλές ευκαιρίες επενέβη σε αυτό το θέμα. Δεν εντάσσεται στην εντολή που έχει να παίρνει θέση εάν ένας φόρος για την ακίνητη περιουσία πρέπει να καταργηθεί ή όχι. Δεν είναι στις δικαιοδοσίες της να παρεμβαίνει στο αν πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία που αποκτήθηκε με στεγαστικό δάνειο και να λέει εάν πρέπει να γίνει έξωση ή όχι. Και η ΕΚΤ συστηματικά προβάλλει τη γνώμη της σε όλα αυτά και θέλει να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση. Και σε αυτό το επίπεδο όταν η ΕΚΤ κάνει κάτι τέτοιο ξεπερνά σαφέστατα την εντολή που έχει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο κ. Τουσέν.
Στην ερώτηση αν έχει τη δυνατότητα να καταργεί τον μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, ο Βέλγος οικονομολόγος τονίζει: «Στην εντολή της έχει το δικαίωμα να περιορίζει την πρόσβαση στη ρευστότητα, αλλά βέβαια αν το κάνει θα είναι ένα μέσο εκβιασμού που θα ασκήσει στις αρχές της χώρας. Μπορεί να το κάνει -από νομικής πλευράς είναι στις δικαιοδοσίες της, αλλά αν το αποφασίσει, θα είναι μια χειρονομία επέμβασης στην πολιτική ζωή μιας χώρας για να αποσταθεροποιήσει μια κυβέρνηση, που είναι μια δημοκρατική κυβέρνηση, που έλαβε τη λαϊκή υποστήριξη μέσα από τις κάλπες πριν τρείς μήνες».