Πέρασαν οι Συμβάσεις, μάχη στο Ασφαλιστικό
Την ενίσχυση των «κόκκινων γραμμών» της στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό έχει στόχο για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και οι απαιτήσεις των δανειστών για μειώσεις κύριων συντάξεων
Οι δεσμεύσεις για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και η μη υλοποίηση του email Χαρδούβελη που προέβλεπε μέσω της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος", μείωση των επικουρικών συντάξεων (8% από 1.1.2015 και 7% από 1.7.2015) θεωρούνται οι βασικές απαντήσεις στην μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ αποτελούν τις κύριες προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις διαδοχικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις, ο δρόμος στο Ασφαλιστικό φαίνεται ακόμα μακρύς και δύσβατος, σε αντίθεση με τα εργασιακά όπου οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην επαναφορά των ευρωπαϊκών προτύπων, δηλαδή στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, δηλώνει ότι παραμένει ως έχει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και θα προχωρήσει κανονικά η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να μεταβεί ο ίδιος στη Γενεύη προκειμένου να λάβει και τη θετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Στο Ασφαλιστικό, μια μέρα μετά την θετική, κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνγκέρ για "διασφάλιση αξιοπροεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων", που συνεπάγεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, "μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος", τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες επανέρχονται με απαιτήσεις για υλοποίηση των Νόμων του αρχικού μνημονίου (2010) που προβλέπουν περικοπές των κυρίων συντάξεων, λόγω της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού τους από την 1.1.2015. Σύμφωνα με τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά, "εμείς τούς απαντάμε ότι το όφελος θα είναι μόνο 2 εκατ. ευρώ το 2015 και 3 εκατ. το 2016, αυτοί όμως απαντούν ότι το θέμα είναι διαρθρωτικό και θέλουν τη διατήρηση των νόμων του μνημονίου".
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως στο δρόμο προς την τελική συμφωνία θα επαναξεταστούν: το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αφορά κυρίως υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Τραπεζών, όχι όμως των μητέρων με ανήλικα που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και των εργαζόμενων που είναι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι δανειστές επιμένουν για αυξήσεις σε όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας προκειμένου κανείς ασφαλισμένος να μην βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη (για μειωμένη σύνταξη) ή τα 67 (για πλήρη), η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει οι όποιες αλλαγές να αφορούν σε κάποιες "εξόφθαλμες" περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και επομένως μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ανησυχούν, αφού έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και προστατεύονται συνταγματικά. Άλλοι 100.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Από αυτούς, περίπου 80.000θέλουν λιγότερο από 4 χρόνια για να αποχωρήσουν και θεωρείται ότι έχουν ώριμα δικαιώματα.