Σταθάκης: Η Ευρώπη να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν πολιτική αστάθεια
«Μια επενδυτική στρατηγική για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει και μη οικονομικές συνιστώσες, όπως κοινωνική μέριμνα, κλίμα εμπιστοσύνης, συμμετοχή των επιχειρήσεων, ενώ η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει πολιτικές λιτότητας και να ενισχύει έτσι την πολιτική αστάθεια που δημιουργεί εθνικιστικές και αποσχιστικές τάσεις», ανέφερεο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη σημερινή του(15/05) ομιλία στο συνέδριο του Economist.
Της Μαρίας Πρωτονοταρίου
Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε το πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι παρότι υπάρχει ρευστότητα, δεν υπάρχει διάθεση ανάληψης κινδύνων στην πραγματική οικονομία.
Τόσο το πρόγραμμα Γιούνκερ όσο και τα προγράμματα της ΕΤΕΠ, σημείωσε, στοχεύουν να βοηθήσουν την ανάληψη του επενδυτικού ρίσκου σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και στη δημιουργία ενός κλίματος που θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία.
Οσο για την Ελλάδα, ανέφερε, έχει καταγραφεί σε ποιους τομείς και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, όπως αγροτική οικονομία, τεχνολογία, νεανική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.
Το κεντρικό πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Σταθάκης, είναι οι πολιτικές λιτότητας, αφού η ιδέα ότι οι πολιτικές λιτότητας μπορούσαν να θεραπεύσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ήταν παραπλανητική.
«Δεκάδες μελέτες καταλήγουν, στο ότι χρειάζεται μια στρατηγική μακροοικονομικών πολιτικών σταθεροποίησης και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αποτελούν μετατόπιση από τις πολιτικές της λιτότητας σε πρωτοβουλίες που να δημιουργούν καθεστώς ενθάρρυνσης επενδύσεων με υψηλό ρίσκο στην πραγματική οικονομία».
Ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε τα προβλήματα που παραμένουν και βραχυκυκλώνουν το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι ασταθές και επιφυλακτικό στο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
«Υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και ο τρόπος και οι λύσεις που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής, είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
Χρειάζονται και άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενθαρρύνουν τη δημιουργία επιχειρήσεων από την πλευρά των νέων και των μικρομεσαίων.
Η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους. Στο ΕΣΠΑ προσπαθούμε να κάνουμε τρια πράγματα: να απεντάξουμε τα έργα που δεν πρόκειται να γίνουν, να επιλέξουμε αυτά που θα συνεχίσουν στο επόμενο πρόγραμμα και να επιλέξουμε αυτά που θα ενταχθούν στο νέο».
Τόνισε δε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, με κάποιου είδους δανεισμό ώστε να απευλεθερώσουν κεφάλαια του ΕΣΠΑ για να ενταχθούν σε αυτό νέα έργα.
Όσον αφορά τις ιδωτικοποιήσεις ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας οι αρχικοί στόχοι και η ιδέα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο τρόπος να βγούμε από την κρίση ήταν εντελώς λάθος αφού τελικά όλες μαζί δεν θα ξεπεράσουν τα 6-7 δισ. ευρώ.