Βαρουφάκης: Δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ διευκρίνισε πως δεν τέθηκε θέμα ρήξης.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον ενικό».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «άλλο νόμισμα δεν βρίσκεται στο ραντάρ μας, δεν είναι καν στο φαντασιακό μας».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει στο ραντάρ μας ούτε η υπογραφή μας σε μια μη βιώσιμη συμφωνία».

Όπως είπε, η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει από το Μάρτιο, ανέφερε όμως πως: «Εμείς παρουσιάζαμε προτάσεις στους εταίρους, οι οποίοι συνεχώς τις απέρριπταν και σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της, πηγαίναμε από το ένα θέμα στο άλλο καθυστερώντας»

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι: «Είχαμε χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης δύο φορές» λέγοντας ότι η πρώτη ήταν το 2012 με το PSI.

«Η δημιουργική ασάφεια της 20ης Φεβρουαρίου ήταν κάτι που εμείς εκμεταλλευτήκαμε», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ προσέθεσε πως η συμφωνία αυτή άλλαξε τα δεδομένα γιατί πλέον «έχουμε μία συζήτηση που δεν είχε ξαναγίνει» και χαρακτήρισε τον εαυτό του «ελεύθερο πολιορκημένο της διαπραγμάτευσης».

  • Το θέμα του ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του για τον ΦΠΑ (σ.σ. στις οποίες τόνιζε πως δεν θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές) και απάντησε πως οι δηλώσεις του αυτές τον επιβεβαιώνουν.

Τόνισε ακόμη πως όσα ανέφερε αφορούσαν στο πρώτο τετράμηνο και συνέχισε λέγοντας πως «όσον αφορά στην εισπραξιμότητα θα μειώσουμε τους συντελεστές: 6,5% σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και 15% σε όλα τα υπόλοιπα και όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά, θα πληρώνει 3% παραπάνω».

Σχετικά με τα νησιά, τόνισε πως θα πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση. «Θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν την διαφορά μεταξύ του 15% και του ποσού που πληρώνουν τώρα. Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στις θέσεις μας».

  • Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τον υπουργό είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό.

Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο «αγκάθι» σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος συνέχισε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό τώρα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το να υπάρξει ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ευχή, πρέπει να είναι στόχος».

«Βεβαίως θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης και για την επόμενη δόση στο ΔΝΤ τόνισε πως «προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές παρά στους μισθωτούς. Ήρθε η ώρα για τους δανειστές να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».

Για το αν θα πληρωθεί τελικά το ΔΝΤ τον Ιούνιο ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Αν έχουμε δίλημμα για το αν θα πληρώσουμε έναν δανειστή και τον συνταξιούχο, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο. Ελπίζουμε να μπορούμε να πληρώσουμε και τους δύο, όπως κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Αλλά κάποια στιγμή οι δανειστές θα πρέπει να έρθουν με προτάσεις για να κλείσει η συμφωνία».

«Μας ζητούν μαζικές απολύσεις» συνέχισε ο υπουργός: «Να αποδεχθούμε μία αγορά εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, κάτι που είναι καταστροφικό. Ζητάμε κάτι που δεν έχει η Γαλλία και η Γερμανία; Γιατί να δεχθούμε μία τέτοια απορρύθμιση. Απαράδεκτη η εμμονή να θεωρούν κάτι τέτοιο μεταρρύθμιση».

Σε ερώτηση σχετικά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός απάντησε πως: «Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη».

  • Μέρκελ και Σόιμπλε

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε σχετικά με τις διαπραγματευτικές τακτικές που ακολουθεί ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο υπουργός απάντησε πως με την καγκελάριο Μέρκελ δεν έχει συναντηθεί, συνεπώς δεν μπορεί να μπει σε μία τέτοια «σύγκριση» και συνέχισε: «Σέβομαι την συμφωνία που έχουμε κάνει με τον κ. Σόιμπλε να μην διαρρέουμε το περιεχόμενο των συναντήσεών μας. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και όσες φορές έχουμε συναντηθεί το κλίμα είναι εγκάρδιο. Έχει μεγάλη σημασία να κρατήσω τον λόγο μου».

Για το αν έχει προταθεί στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά.

  • Η «απειλή» στο ΔΝΤ

Ακολούθως ο υπουργός επιβεβαίωσε και το ότι η Ελλάδα «απείλησε» ότι δεν θα πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το Eurogroup της Ρίγας.

Το θέμα αυτό είχε προκύψει ήδη από το σαββατοκύριακο, όταν δημοσιεύματα έκαναν λόγο για δραματική επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επιστολή ανέφερε μία σειρά από λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν θα πλήρωνε την δόση κάτι που από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως «μπλόφα» του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής και προσέθεσε: «Ως δια μαγείας, μετά από αυτή την επιστολή του πρωθυπουργού, βρέθηκε η λύση» αφήνοντας και πάλι αιχμές για την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Σχετικές ειδήσεις