Το αντίπαλον δέος του ΔΝΤ

Κάπου ανάμεσα στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης και στην κορύφωση των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ετέρους, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε μια τιμητική πρόσκληση.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ BRICS ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Η επιθυμία του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμμετέχει στο Οικονομικό Φόρουμ των BRICS, που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου και θα φιλοξενηθεί από την Αγία Πετρούπολη, μπορεί στην παρούσα φάση να μην λέει πολλά. Μελλοντικά, όμως, αυτή η πρόσκληση ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή ώστε να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για τις οικονομικές συμμαχίες της χώρας. Και όχι μόνο...

Η BRICS, η συμμαχία δηλαδή των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής, αποτελεί την κίνηση των πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο που αποφάσισαν να θωρακιστούν και παράλληλα να αμφισβητήσουν την Παγκόσμια Κυριαρχία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πώς; Αρχικά, ιδρύοντας δύο σημαντικούς θεσμούς.

Τη New Development Bank (Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το Contingent Reserve Arrangement (Ταμείο Επικουρικότητας Εκτάκτων Αναγκών).

Ο ρόλος της NBD είναι η χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η κάθε χώρα θα συνεισφέρει από 10 δισ. δολάρια, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δισ. δολαρίων, το οποίο μελλοντικά θα αυξηθεί.
Το CRA από την άλλη, έχει σκοπό να ανακουφίσει τις πιέσεις ρευστότητας σε περιόδους κρίσης και να παράσχει βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί είναι 100 δισ. δολάρια, με την Κίνα να συνεισφέρει 41 δισ., τις Βραζιλία, Ρωσία και Ινδία από 18 δισ. και τη Νότια Αφρική 5 δισ.

Ο λόγος που οι πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες συσπειρώθηκαν είναι απλός. Παρότι κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα και η Ρωσία έχουν μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία, αυτή δεν αντικατοπτρίζεται στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Οικονομική Τράπεζα. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν, ειδικά στο ΔΝΤ και οι Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία ακολουθούν σε ισχύ, δεδομένου ότι έχουν το 40% των δικαιωμάτων ψήφου.

Και επανερχόμαστε στην πρόσκληση που έγινε στον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί οι BRICS ανοίγουν πόρτα στην Ελλάδα; Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πρόκειται για πολιτική κίνηση, με εμπνευστή της τη Ρωσία, η οποία από τη στιγμή που βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με την Ε.Ε., κάνει παιχνίδι με τη χώρα που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δημιουργεί πονοκεφάλους στο άλλοτε ισχυρότατο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, έχει ήδη πετύχει εν μέρει τον σκοπό του, αν όντως είναι αυτός, καθώς το φλερτ με την Ελλάδα δεν άφησε αδιάφορα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που πάντως δεν μπορούν να απαγορέψουν σε καμία χώρα τη συμμετοχή της σε διεθνείς αναπτυξιακές συμμαχίες.

Από την άλλη, ακούγονται και φωνές που ισχυρίζονται ότι η επιλογή της Ελλάδας δεν έγινε τυχαία, αλλά σχετίζεται άμεσα με τις επενδύσεις που φιλοδοξούν να κάνουν στη χώρα μας η Ρωσία και η Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο σε ό,τι αφορά τον πραγματικό λόγο που οι BRICS θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, παραμένει θολό. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, από τη στιγμή που και μόνο στο άκουσμα της πιθανής συμμετοχής της Ελλάδας σε ένα τέτοιο εγχείρημα, γεννώνται εύλογα ερωτήματα, με πρώτο και καλύτερο το πώς μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική θέση, θα βρει ρόλο έκτου μέλους και θα πλαισιώσει μια ομάδα χωρών, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει διαθέσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισ. δολαρίων.

Την περιέργεια του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης (η οποία έχει ήδη δώσει εντολή στον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής σε μια τέτοια συμμαχία), την έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση που παρακολουθεί διακριτικά και χωρίς σχόλια τις εξελίξεις.

Η «συνάθροιση» της 18ης Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και δεν απασχολεί μόνο τους εντός συνόρων παρατηρητές, αλλά και τους εκτός που βλέπουν το οικοδόμημα της Ε.Ε. να «βαριανασαίνει».

Σχετικές ειδήσεις