Ωμός εκβιασμός από τους δανειστές: Μην τολμήσετε να «μπλοφάρετε» με τη δόση στο ΔΝΤ

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να μην διανοηθεί να παίξει με τις πληρωμές του Ιονίου, στέλνουν οι δανειστές.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, ΕΕ και ΔΝΤ διαμηνύουν στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν πρόκειται ανεχτούν εκβιασμούς από την Ελλάδα, όπως τον Μάιο.

Είναι προφανές πως οι δανειστές σκληραίνουν πολύ τη στάση τους έναντι της Ελλάδας, με στόχο να καταφέρουν να πάρουν τη δόση του 1,55 δις. ευρώ που οφείλει η Αθήνα στο Ταμείο.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή των Βρυξελλών, στις 11 Μαΐου η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα από τη χρεοκοπία».

«Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαΐου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγουμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 του μηνός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πλήρωνε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στην τρισέλιδη επιστολή, που δημοσιεύει το euro2day, ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».

Ακολούθως καταγράφει και άλλα αιτήματα:

«Το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».

Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαΐου, και ενώ τα χρήματα είχαν βρεθεί, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.

Η πληρωμή έγινε έπειτα από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που επισήμαναν ότι μια τέτοια κίνηση, που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κίνηση καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός έδωσε τελικά την εντολή να γίνει η πληρωμή.

Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους από γερμανικής πλευράς, με την προτροπή η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο «staff level agreement».

Μετριοπαθείς κύκλοι ωστόσο εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ίσως ωθήσει την ελληνική πλευρά σε μια απειλή τύπου Μαΐου, να συνδέσει δηλαδή τις πληρωμές του Ιουνίου με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αυτό ακριβώς επιχειρούν να προλάβουν οι δανειστές διαμηνύοντας προς την Αθήνα να «μην τολμήσει να “μπλοφάρει” με τη δόση του Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις