Λαφαζάνης: Σύντομα η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου
Μιλώντας από τη Μόσχα σε ρωσικά Μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να κάνει την Αθήνα να αλλάξει τη δική της για το μεγάλο αυτό σχέδιο, που όπως σημείωσε, «θα είναι επωφελές και για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».
«Δυστυχώς, ως προς τον αγωγό με το ρωσικό αέριο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρνητική. Η θέση αυτή μού εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με αρμόδιο αξιωματούχο των ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Σημειώνεται ότι ο Turkish Stream είναι ο νέος αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream, του οποίου την κατασκευή η Μόσχα ακύρωσε τον Δεκέμβριο του 2014, λόγω της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρίση στην Ουκρανία. Ο νέος αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ρωσία προς την Τουρκία. Το τέλος του, δε, θα φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί θα συνεχίζει προς την νότια Ευρώπη.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε τον αγωγό, θέλουμε να περάσει από ελληνικό έδαφος και είμαστε πεπεισμένοι πως θα έχει σημαντικά οφέλη για τα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς διαφωνούμε πλήρως με την θέση των ΗΠΑ για το θέμα», συμπλήρωσε ο υπουργός, σημειώνοντας: «Ο ρωσικός αγωγός, που θα αντικαταστήσει την ουκρανική οδό αερίου, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαούς, που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες να έχουμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου».
Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα μπορούσε να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που θα λάβει χώρα 18-20 Ιουνίου, ανέφερε επίσης ο υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Λαφαζάνης, αφού τόνισε πως «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ανάλυση και το σχεδιασμό. Η μεταβατική συμφωνία βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα», επεσήμανε:
«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, στο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, 18-20 Ιουνίου, να υπογραφεί η συμφωνία», ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε αυτό ανέφερε: «Βεβαίως, έχουμε ήδη απαντήσει θετικά στην πρόσκληση. Η ελληνική παρουσία θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί με μεγάλη συνοδεία υπουργών, για πρώτη φορά».