Οι επαφές Λαφαζάνη στη Ρωσία για αγωγό φυσικού αερίου και τράπεζα BRICS
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισκέφτηκε την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/5) τη Ρωσία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλεξάντερ Νόβακ, Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Σεργκέι Στόρτσακ, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom.
Λαφαζάνης και Στόρτσακ συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας του 2008, ώστε να αποτελέσει το πλαίσιο των σημερινών συνθηκών της πολιτικής στήριξης από τα δύο μέρη του αγωγού, καθώς και άλλων ενεργειακών αναπτυξιακών έργων.
Παράλληλα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέτασε με τον Στόρτσακ την πρόοδο και τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Σημειώνεται ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε μάλιστα τη σημασία μιας τέτοιας χρηματοδοτικής ένεσης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Τέλος, επιβεβαίωσε επίσης στον Στόρτσακ το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει ως μέλος (μη ιδρυτικό) στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, πράγμα που θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για τη χώρα, συζητώντας μαζί του τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Στόρτσακ δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία, που προεδρεύει αυτή την περίοδο στους BRICS, θα στηρίξει αποφασιστικά αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα τράπεζα, διευκρινίζοντας επίσης ότι το μερίδιο που θα καταβάλλει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της ως εταίρος στη νέα τράπεζα θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η χώρα μας θα μπορούσε να επωφεληθεί με αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις από την τράπεζα μόλις η συγκρότησή της ολοκληρωθεί…
Από εκεί και πέρα, στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Π. Λαφαζάνης με τον Αλεξέι Μίλερ, συζητήθηκε το εκδηλωμένο ενδιαφέρον εταιρειών για τον αγωγό, όπως και η διατυπωμένη πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή, μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του. Ο Α. Μίλερ από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για την ολοκλήρωση του αγωγού το αργότερο μέχρι το 2019, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Gazprom για διάθεση στον αγωγό επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της ασφαλούς κάλυψης των απαραίτητων αναγκών των χωρών της Ευρώπης.