Ντράγκι: Απαιτείται ισχυρή συμφωνία για την Ελλάδα - «Όχι» στο Grexit
Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να παραμείνει η Ελλλάδα στην ευρωζώνη, διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Όπως τόνισε, απαιτείται η επίτευξη μίας ισχυρής συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, η συμφωνία θα πρέπει να προάγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης, να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψιν τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Για το αίτημα αύξησης των εντόκων γραμματίων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα το επανεξετάσει όταν οι θεσμοί εγκρίνουν την καταβολή της δόσης από το πρόγραμμα.
«Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να το εξετάσει (σ.σ. την αύξηση του ορίου), διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».
Ο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Οι δύο πλευρές, οι θεσμοί και οι κυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν η καθεμιά «μια σειρά προτάσεων», επισήμανε ακόμη.
Διευκρίνισε επίσης, ότι δεν θα βρίσκεται απόψε (03 Ιουνίου 2015) στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τις ελληνικές προτάσεις, που εκτείνονται σε 46 σελίδες. Οι θεσμοί εργάζονται πάνω στις δικές τους προτάσεις, οι οποίες αποτελούν, κατά το Βερολίνο, «τη βάση των συζητήσεων».
Τι είπε για τη ρευστότητα
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το καθεστώς χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (ELA) την επόμενη εβδομάδα, υπό το φως των εξελίξεων.
Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ΕLA, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς.
Διευκρίνισε δε, ότι το καθεστώς των εγγυήσεων -οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου - επανεξετάζεται κάθε φορά που οι εξελίξεις επηρεάζουν την αξία του Δημόσιου Χρέους της
Υπέρ της εξεύρεσης λύσης η Άνγκελα Μέρκελ
Στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου (η οποία έγινε από κοινού με τον Αιγύπριο πρόεδρο), δήλωσε ότι η Γερμανία εργάζεται με την Ελλάδα και τους θεσμούς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος.
Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Τετάρτη (03/06/2015) ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τις αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν τις λαμβάνουν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας στις συνομιλίες που έχουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αλλά οι θεσμοί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ενώ τόσο ο Μάρτιν Σουλτς και ο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις τους κινήθηκαν στο ίδιο θετικό κλίμα.
Εξάλλου, λίγο πριν αναχωρήσει σήμερα το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό