Το σχέδιο της ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι έτοιμο και περιλαμβάνεται στις προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
ΑΠΟ ΤΑ 16 ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ 3 - ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Σύμφωνα με τον πρώην επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη που είναι επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, η σταδιακή ενοποίηση των Ταμείων θα αφορά δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης, ένα για τους μισθωτούς (ΙΚΑ), ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και ένα για τους αγρότες (ΟΓΑ), ενώ αρκετά αργότερα θα μπορέσει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για ένα Ασφαλιστικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται να γίνει κατ'αρχήν αποδεκτή από τους "θεσμούς".
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Newsbomb ότι το Ασφαλιστικό είναι θέμα ευρύτερου διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Οι "θεσμοί" έχουν ζητήσει η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων, να συνδεθεί και με ενιαίες παροχές, δηλαδή συντάξεις και επιδόματα, για όλους, ανά ταμείο. Η συγκεκριμένη απαίτηση δεν έχει γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά, αφού πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει νέα μείωση σε συντάξεις ή σε επιδόματα, μέσω της δημιουργίας κοινών ποσοστών αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους.
Ο κ. Ρομπόλης πέρα από τις λειτουργικές ενοποιήσεις, θεωρεί ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση του Ταμείου αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να προκύψουν ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ και έτσι να καλυφθεί σιγά-σιγά η απώλεια που προέκυψε από το ''κούρεμα'' των ομολόγων των Ταμείων, ελέω PSI, το 2012
Επίσης χαρακτηρίζει "περί όνου σκιάς" τη συζήτηση για τις πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε κινούνται στον μέσο όρο της Ε.Ε. και κοστίζουν μόλις 320 εκατ. ευρώ το χρόνο. "Το ποσοστό των πρόωρων συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11%, ποσοστό το οποίο είναι αντίστοιχο με το μέσο όρο της Ευρώπης", τόνισε, προσθέτοντας ότι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι πρωτίστως θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων.
Αναφερόμενος ακόμη στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ο Σ. Ρομπόλης είναι ότι σήμερα είναι συνολικά 13 (6 κύρια, 5 επικουρικά και 2 για την καταβολή των εφάπαξ), τα οποία μπορούν να γίνουν 3 και πολύ αργότερα να γίνουν 1.
Ο Σ. Ρομπόλης είπε ότι έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την μελέτη του έχει συντάξει και αφορά την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2025. Τα κύρια προβλήματα του συστήματος είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας (έως το 2025 το ποσοστό της ανεργίας δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 άτομα, εκτίμησε) και η γήρανση του πληθυσμού.
Είναι παράλογες οι απαιτήσεις
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος τόνισε:
"Ένα παράλογο και εντελώς αδιέξοδο να πεις θα διαμορφώσω προυποθέσεις βιωσιμότητας στο Ασφαλιστικό με 27% ανεργίας. Είναι είναι μια λογική που επιχειρείς να μεταφέρεις τα βάρη της προσαρμογής στους φτωχούς". Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνει η ελληνική πλευρά "είναι μεγάλες και τολμηρές οργανωτικές αναδιαρθρώσεις", διευκρινίζοντας ότι είναι σωστή επιλογή άμεσα να δημιουργηθούν τρία μεγάλα ταμεία, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ "και σε ορατό χρόνο ένα ταμείο".
Αναγνώρισε ότι παράλληλα υπάρχει θέμα με ειδικά ταμεία γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και είπε ότι προσωπικά θεωρεί πως κάποια από αυτά που έχουν κοινωνικούς πόρους πρέπει με ειδικούς τρόπους να κατοχυρωθούν, δεδομένου μάλιστα ότι λόγω αυτών δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημείωσε ότι πρέπει να μετατραπούν σε Επαγγελματικά Ταμεία Ειδικού Σκοπού με τη συναίνεση των φορέων τους.