Τα μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές
Στις πέντε σελίδες που κατέθεσαν οι πιστωτές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, περιλαμβάνονται επαχθείς προτάσεις που προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους Έλληνες πολίτες.
Συγκεκριμένα, γίνονται απαιτητά μέτρα στο 1,66% του ΑΕΠ (τρία δισ. ευρώ). Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, η δανειστές αποδέχονται πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Αναλυτικά οι πιστωτές μας ζητούν:
Αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε έσοδα 1% του ΑΕΠ και να προβλέπει έναν συντελεστή 23% και έναν 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.
Εξάλειψη των εκπτώσεων του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα για τα νησιά
Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.
Περιορισμό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, καθώς και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες
Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δις ευρώ για το 2015 και το 2016
Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
Απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit)
Άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
«Σκληρές» είναι οι απαιτήσεις και για τις συντάξεις καθώς ζητείται:
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ
Διεύρυνση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων
Όσον αφορά στην ελληνική πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα ζητά να κυμανθούν στο 0,8% του ΑΕΠ το 2015 και 1,5% του ΑΕΠ το 2016
Για το ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα έχει προτείνει τρεις συντελεστές στο 6% , στο 11%, και στο 22% - 23% (έσοδα 1 δις ευρώ).
Όσον αφορά στις συντάξεις, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.